DIGIFOTO Pro maandoverzicht: Mei 2012

Julian 1019 0
Ondanks dat het grote cameranieuws in de eerste maanden van 2012 plaatsvond was er in mei nog plaats voor flink wat introducties van nieuwe camera's en objectieven. Pentax kwam met de K-30, Sony met de SLT-A37 en NEX-F3 en Leica met de bijzondere M Monochrome.

Pentax introduceerde de K-30 spiegelreflex en een nieuwe 50mm f/1.8 voor aps-c-camera's. De K-30 valt op vanwege zijn weersbestendige behuizing en zoeker met 100 procent dekking. De sensor is de bekende 16-megapixelcmos van Sony.

Pentax K-30

Leica kwam met een bijzondere camera. De Leica M Monochrom schiet alleen in zwart-wit. Leica was al een cameramerk dat een niche bediende, maar met deze 6800 euro kostende camera wordt dat nog een stukje doorgetrokken.

Leica M Monochrome

Daarnaast kwamen we meer te weten over de toekomstplannen van Leica en de Photokina in september belooft het toneel te worden van interessante nieuwe modellen.

Sony bedient de onderkant van de markt met de nieuwe NEX-F3 compacte systeemcamera en de SLT-A37 spiegelreflex met halfdoorzichtige spiegel. Beide camera's zijn voorzien van een 16-megapixelsensor. Uiteraard uit de eigen sensorfabriek van Sony.

Sony NEX-F3

Nikon D600 geruchten

De maand mei stond bol van de geruchten over de Nikon D600. Geen ingebouwde focusmotor, of toch juist wel? Het lijkt erop dat het dat laatste gaat worden. Verder wordt een 24-megapixelsensor verwacht en een relatief vriendelijk prijskaartje.

Glaswerk

We maakten kennis met de Olympus 75mm f/1.8 voor mft-camera's. Het objectief heeft een pittig prijskaartje, maar we moeten dan ook absolute topkwaliteit verwachten van de portretlens.

Ook Panasonic komt met een high-end-objectief voor mft; de 12-35mm f/2.8 standaardzoom. Het gaat om een objectief uit de X-serie, dus de zoom en scherpstelling wordt elektronisch geregeld voor vloeiende resultaten.

Panasonic 12-35mm f/2.8 X

Fujifilm kwam met een groothoekconversielens voor de X100, die het brandpunt van 35mm omzet naar 28mm. Ook presenteerde Fujifilm een slimme Leica M-adapter voor de X-Pro1.

We konden voor het eerst aan de slag met de Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8. Testfoto's van de high-end ultragroothoek vind je op onze website.

Carl Zeiss 15mm f/2.8 T*

Adobe, ophef

Softwarefabrikant Adobe kwam niet alleen in het nieuws met de lancering van Photoshop CS6 en de Creative Suites met hetzelfde rugnummer. Ook was er ophef over een beveiligingslek in oudere versies, dat aanvankelijk niet gedicht zou worden door Adobe. De softwaremaker stelde gebruikers voor om maar te updaten naar CS6. Enige tijd later trok Adobe die beslissing in en werd beloofd dat het lek toch gedicht zou worden.

Nucleaire reactor

Kodak staat op de rand van de afgrond, met nieuwe producten komt de fabrikant nauwelijks meer in het nieuws. Wel dook het bericht op dat de voormalige cameragigant tussen 1976 en 2006 een nucleaire reactor had staan in de Kodak-fabriek te Rochester. Waarom de reactor daar stond is onduidelijk, waarschijnlijk heeft het te maken met productontwikkelingen en testen voor het Amerikaanse leger.

Ook de 112-megapixelcamera met 95 x 95mm grote zwartwit-sensor viel ons op. De camera zal ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek, maar de makers zijn ook op zoek naar een fotograaf die er mooie plaatjes mee kan schieten.

112-megapixelcamera
Zeke en de 112-megapixel 1110

Fotografie

Genoeg over techniek, ook op gebied van beeld maakten we in mei het één en ander mee. We bezochten de theatershow van Hans Aarsman, ons verslag lees je hier. Ook waren we aanwezig bij de tiende editie van De Donkere Kamer, waarvan eveneens een verslag is te lezen op onze site.

De Donkere Kamer 10

Daarnaast werd bekend dat fotografie-instituut Noordlicht mogelijk zal moeten sluiten door het stopzetten van subsidies. In een verslag van de Raad van Cultuur komt Noorderlicht er niet goed uit en wordt geadviseerd niet meer jaarlijks 500.000 euro uit te keren aan de instelling.

Wedstrijden

In mei werden de 21e PANL Awards uitgereikt. De hoofdprijs in de Nederlandse wedstrijd voor toegepaste fotografie ging naar Marieke van der Velden. Ze fotografeerde het dagelijkse leven in Baghdad en bracht daarbij juist de vrolijke momenten in beeld.

PANL
Entertainer - Baghdad Today © Marieke van der Velden

De Gouden Grijs 2012 werd niet uitgereikt. De jury van de prijs voor de grappigste foto van het jaar kon niet lachen om de inzendingen. 'Belabberde techniek, maar vooral humorloos', aldus de jury.

Eerdere maandoverzichten: