Fujifilm presenteert slimme Leica M-adapter voor X-Pro1

jesse kraal 2286 0
Op de PMA-CES liet Fujifilm al weten bezig te zijn met het ontwikkelen van een adapter om objectieven met een Leica M-bajonet op de X-Pro1 te kunnen gebruiken. Die adapter is nu klaar en blijkt meer te zijn dan een stuk metaal tussen de camera en het objectief.

Fujifilm heeft werk gemaakt van de adapter, deze is namelijk voorzien van elektronica. Nu bevatten Leica-objectieven zelf geen elektronica, enkel een code-systeem dat door Leica-camera's herkend wordt. Dat systeem herkent deze adapter niet, wel is het mogelijk maximaal zes lensprofielen in de adapter op te slaan.

adapter

Zes profielen

Vier van die profielen zijn voorgeprogrammeerd, voor een 21mm, 24mm, 28mm en 35mm, de twee overgebleven 'slots' kunnen zelf worden ingevuld. Niet alleen past de optische zoeker zich aan het gebruikte brandpunt van het objectief aan, ook is het mogelijk om correcties in te stellen om vervorming, kleurafwijking en vignettering te corrigeren. Deze instellingen kun je via het camera-menu instellen.

Monteer je de adapter op de camera, dan zal deze dus eerst vragen welk van de maximaal zes voorgeprogrammeerde objectieven je gebruikt, waarna de camera zich daar zo goed mogelijk op instelt. Deze extra functionaliteiten maakt het gebruik van hoogwaardige Leica- of andere objectieven met een M-bajonet een stuk gemakkelijker.

Adapter

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf juni moet de adapter in de Amerikaanse winkels liggen voor een prijs van net geen tweehonderd dollar. Een Nederlandse prijs of levertijd is nog niet bekend. Wel zijn er momenteel al adapters van andere merken te koop, zoals Kipon, Novoflex en Rayqual, maar deze missen de elektronische contacten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse