Leica geeft plannen voor 2012 bloot: nieuwe camera's en objectieven

jesse kraal 4419 2
Ondanks de stroom aan Leica-nieuws laat de echte primeur, de M10, nog even op zich wachten. De M9 loopt op zijn laatste benen, maar er gloort hoop aan de horizon. De Photokina in Keulen, september dit jaar, belooft een waar spektakel te worden, met groot nieuws van Leica.

Qua resolutie kan de 18-megapixel ccd-sensor van de Leica M9 nog prima mee en ook de behuizing zelf lijkt gebouwd voor de eeuwigheid. Onderhuids schuilt echter een hoop techniek die snel aan het verouderen is. Zo zijn de ruisprestaties ondermaats, zelfs de meeste aps-c-camera's van de huidige generatie presteren beter dan Leica's digitale fullframe-meetzoeker. Ook het scherm met 230.000 beeldpunten kan echt niet meer in deze tijd.

Van ccd naar cmos

Leica is een van de laatste fabrikanten die nog een ccd-sensor gebruikt in haar camera's en daar zal waarschijnlijk verandering in komen. De M10 zal hoogstwaarschijnlijk voorzien zijn van een cmos-sensor. Stefan Daniel, director product management bij Leica zegt daarover in een interview met Megapixel: 'Extra mogelijkheden, zoals video en live view zullen de bruikbaarheid van de M-camera verder vergroten. Een cmos-sensor is daarvoor een eerste vereiste, het zal daarom de techniek van de toekomst worden.'

Heilige huisjes gaan omver

Wie video op een Leica M-camera al te ver vindt gaan, moet wellicht even goed gaan zitten, in het interview vertelt Daniel namelijk: 'we zijn ons er van bewust dat we een veel grotere doelgroep kunnen aanspreken als we onze camera uitrusten met autofocus en we zijn momenteel de mogelijkheden aan het bekijken.'

Leica M10
Wordt de Leica M10 de meest revolutionaire M-camera ooit?

Andere interessante informatie uit dat interview zijn de complimenten van Daniel aan Fujifilm voor de uitstekende implementatie van een optische met een elektronische zoeker. Die laatste soort zoekers zijn volgens hem in sommige gevallen dan ook superieur aan optische zoekers. Wellicht is ook dat een voorteken voor een nieuwe generatie M-camera, die we voor het gemak M10 noemen.

Photokina

Die M10 krijgen we waarschijnlijk in september te zien, op de Photokina in Keulen. Daar heeft Leica een complete hal afgehuurd, er is vast meer te zien dan alleen M Monochrome's en X2's. Als de M10 inderdaad autofocus, live view, video en een elektronische zoeker krijgt, dan is het daarmee de meest vernieuwende M-camera sinds de eerste M3 uit 1954.  

Leica's csc

Een andere camera waarvan geruchten gaan dat deze op de Photokina geïntroduceerd zou worden is de compacte systeemcamera van Leica. Het is echter maar de vraag of dat zal gebeuren. Grote baas bij Leica, Andreas Kaufmann, vertelt aan British journal of Photography: 'We kunnen van onze huidige producten al niet genoeg produceren. We zijn bezig met een nieuw project, maar er is geen concreet tijdstip voor de introductie. Je moet echter zeker naar ons evenement komen op 17 september (Photokina) om te zien wat we hebben.' Volgens Stefan Daniels zal zo'n csc miniaal een aps-c-sensor hebben. Overigens vertelt Kaufmann dat Leica ook zal proberen de objectieven voor het M-systeem compacter te maken.

Leica S3

Al eerder meldden we dat de sensor van de Leica S2-middenformaatcamera uit productie is. Een S3 ligt dus in de lijn der verwachting en wellicht dat die camera wél het levenslicht ziet in Keulen aankomende september. Dit jaar komen er in ieder geval drie nieuwe objectieven: de komst van een 24mm, 30mm en 30-90mm heeft Leica al bevestigd.

Leica S3
Dat er drie nieuwe objectieven komen voor het S-systeem is bevestigd, wellicht zien we op de Photokina ook de nieuwe Leica S3.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Geert.H

afbeelding van jesse kraal

Natuurlijk zijn we die niet vergeten, enkele seconden na het vervallen van het embargo stond deze al op onze website: http://www.digifotopro.nl/content/preview-leica-m-monochrom

In het artikel gaat het echter over toekomstige camera's en daar hoort de M Monochrom na zijn presentatie niet meer bij.