Nucleaire reactor in kelders Kodak

Nucleaire reactor in kelder Kodak, waarom?

jesse kraal 4280 0
Bij veel mensen kun je nog een oude Kodak Brownie in de kelder vinden. Bij Kodak zelf had je kans op iets veel vreemders te stuiten. Tussen 1976 en 2006 stond er een nucleaire reactor met ruim anderhalve kilo uranium. Het hoe en waarom is nog steeds niet duidelijk.

Wat moet een producent van fotorolletjes met een nucleaire reactor en -nog vreemder- hoe kan zo'n apparaat in een fabriek terechtkomen die midden in een stad staat? Bij de locale autoriteiten kunnen ze geen antwoord geven op deze vraag, ze wisten er namelijk niets van af. De enigen die van het bestaan van de reactor afwisten, waren enkele medewerkers van Kodak. Een van die medewerkers klapte onlangs uit de school en onthulde het bestaan én de voormalige locatie van de nucleaire reactor.

google maps
Op deze foto van Google Maps is goed te zien dat de Kodak-fabriek midden in de stad Rochester ligt, met huizen en scholen op korte afstand.

Verrassend

ReactorEr schijnen ooit wel vermeldingen te zijn geweest van de reactor (hier rechts op archiefbeeld te zien) in onderzoeksrapporten van Kodak, maar écht bekend werd het nooit. Overigens is er nooit verteld waar het apparaat zich bevond. Volgens de locale krant Democrat and Chronicle, die van een ex-medewerker het verhaal kregen toegespeeld, zijn nucleair experts verrast dat een particulier bedrijf als Kodak een reactor heeft met hetzelfde soort verrijkt uranium als in kernbommen.

Veilig

Volgens ingewijden stond de reactor overigens wel op een veilige plek, diep in de kelders, in een betonnen bunker. Alleen een select groepje Kodak-medewerkers hadden toegang tot de bunker en alleen als de reactor uit stond. Testmateriaal werd via een pneumatische buis naar de machine geleid. Vijf jaar na de terroristische aanval op het WTC in New York werd besloten de reactor te ontmantelen, twee jaar later is het uranium in alle stilte uit de fabriek weggehaald.

Waarom?

De vraag blijft wat Kodak met een dergelijk apparaat moest, wat moet je testen met zo'n apparaat? Mogelijk is Amerikaanse leger betrokken geweest bij de onderzoeken. Wellicht werd er gezocht naar een materiaal om van dichtbij het effect van een atoombom te kunnen vastleggen tijdens experimenten. Daarvoor is lichtgevoelig materiaal nodig dat niet wordt aangetast door nucleaire straling.

kodak basement
We weten nu dat er een reactor stond in de kelders van Kodak. Maar waarom?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse