Maandoverzicht: Maart 2012

DIGIFOTO Pro maandoverzicht: Maart 2012

Julian 3072 0
Januari en februari stonden in het teken van de introducties van vele nieuwe camera's. In maart maand konden we met een aantal van deze camera's aan de slag en was er groot nieuws op softwaregebied van Adobe.

Na de presentatie van de Nikon D4 en D800 in januari en februari was het wachten op Canon. Dat duurde niet lang, op 2 maart zag de 5D Mark III het levenslicht. Nu de nieuwe fullframe-camera's geïntroduceerd zijn is het de vraag wie er aan het langste einde trekt.

5D Mark III

Met de testexemplaren van de Nikon D4 en D800 hebben we al uitgebreide testen gedaan, de 5D Mark III is net voor het einde van de maand gearriveerd. De komende dagen zullen we een aantal uitgebreide vergelijkingen tussen de nieuwe topmodellen plaatsen. De eerste daarvan, waarin we het dynamisch bereik onder de loep nemen, is al te zien op onze website.

5D Mark III vs Nikon D800
Nikon D800 vs Canon 5D Mark III - schaduwdetails ophalen

Sony houdt haar troeven in het high-end-segment nog achter de hand. Wel introduceerde de fabrikant een nieuwe instapreflex: de Sony A57 met 16-megapixelsensor en de behuizing van de duurdere Sony A67.

Sony A57

Nikon D4 en Nikon D800

De oplettende lezer zag de afgelopen weken diverse artikelen over de Nikon D4 en D800 langskomen. We konden als eerste aan de slag met de D4. Een veelbelovende camera, die op de pijnbank van DxO Labs goed uit de test kwam.

We namen de ruisprestaties van de Nikon D4 onder de loep, we gingen in op de filmfunctie en publiceerden een testvideo. Vervolgens lieten we jullie een flinke serie testfoto's zien in hoge resolutie.

Nikon D4 en D800 bij DxO
Hoge scores voor de Nikon D4 en D800 bij DxO Labs

Niet veel later arriveerde de Nikon D800 op de redactie. Dat stelde ons in staat een vergelijking te maken tussen de twee nieuwe fullframe-camera's van Nikon. In de test van DxO Labs blaast de 36-megapixelsensor de concurrentie volledig weg met een overall-score van 95 punten. Wij gingen aan de slag met een aantal praktijktesten. We namen de ruisprestaties onder de loep en lieten je testfoto's en een video zien.


Nikon D800 testvideo

Geruchten

Sony mag dan nog wel geen nieuwe high-end-camera geïntroduceerd hebben, geruchten zijn er genoeg. Zo gaan er verhalen over een vierkante sensor en er zouden A99-prototypes in omloop zijn met maar liefst 102 crosstype-focuspunten.

Samsung toonde verrassend een prototype van de NX20. De camera is nog niet aangekondigd, maar we weten nu wel wat meer over de specificaties en het uiterlijk. Bij Panasonic lekten twee nieuwe camera's uit. De Lumix GF5 en G5 worden vermoedelijk in april officieel aangekondigd.

Samsung NX20
Samsung NX20 met uitklapbaar amoled-scherm

Ook van Nikon kunnen we binnenkort nieuws verwachten. Vermoedelijk wordt de D3100 opgevolgd door de D3200, met 24-megapixelsensor uit de stal van Sony en wifi-functionaliteit.

Nieuwe iPad

Apple presenteerde de nieuwe iPad. Het retina-scherm met resolutie van 2048x1536 is een absolute aanwinst voor fotografen. Foto's zien er haarscherp uit op het nieuwe tablet. Daarnaast kwam Apple met iPhoto voor de iPad, waarmee foto's bewerkt en beheerd kunnen worden.

nieuwe iPad

Ook Wacom had aanraakgevoelig nieuws. De nieuwe Intuos5 heeft multi-touchfunctionaliteit, zodat je niet alleen met de pen, maar ook met je vingers kunt werken op de pentablet.

Objectieven

Op gebied van glaswerk was het een relatief rustige maand. Carl Zeiss lanceerde de Distagon T* 15mm f/2.8 en op de website van Nikon vonden we de 18-300mm f/3.5-5.6G VR. De superzoom verscheen 'per ongeluk' online, nog voordat deze aangekondigd is.

Nikkor 18-300mm AF-S

Photoshop CS6 beta, Lightroom goedkoper

Adobe wist twee keer te verrassen de afgelopen maand. Eerst werd Lightroom 4, zoals verwacht, uitgebracht. De verrassing zit vooral in het prijskaartje, het pakket is een stuk goedkoper geworden.

De grootste verrassing kwam in de vorm van een gratis betaversie van Photoshop CS6. Van Lightroom stelt Adobe al enkele jaren voor de release een gratis betaversie beschikbaar, bij Photoshop gebeurde dat nog niet eerder. De beta van Photoshop CS6 is zes weken te gebruiken.

Photoshop CS6

Fotografie

Ook op gebied van fotografie was er nieuws te melden. Fotografe Ilvy Njiokiktjien en journaliste Elles van Gelder wonnen met hun serie over een zomerkamp voor blanke Zuid-Afrikaanse jongens de eerste prijs in de categorie multimedia bij de World Press Photo.

Op een veiling bracht het werk van William Eggleston maar liefst 5,9 miljoen dollar op. Alex Prager won de Foam Paul Huf Award en de documentaire 'Anton Corbijn Inside Out' ging in première. Onze filmrecensie kun je hier lezen.

Anton Corbijn Inside Out
Film-still uit 'Anton Corbijn Inside Out'

Vooruitblik: April

In het vorige maandoverzicht spraken we al onze verwachtingen uit over nieuwe instapspiegelreflexcamera's. Uiteindelijk zagen we in maart alleen de A57 verschijnen, maar in april zullen daar waarschijnlijk meer camera's aan toegevoegd worden.

Zo verwachten we van Sony nog de A37, bij Nikon is de D3200 op komst en Canon kan moeilijk achterblijven, al zijn er over de '650D' nog weinig concrete geruchten. Vrijwel zeker komt Panasonic met de GF5 en de G5 micro four thirds-camera's en het zou goed kunnen dat Sony een nieuwe NEX klaar heeft staan. Ook van Samsung verwachte we nieuws; we weten al dat de NX20 op komst is, maar ook een NX210 en NX1000 zitten in de pijplijn.

Op de redactie gaan we in april aan de slag met de nieuwste camera's. Naast de 5D Mark III nemen we ook de Fujifilm X-Pro1, Olympus OM-D en Sigma SD1 onder de loep. Op onze website plaatsen we onze bevindingen en testen. De uitgebreide reviews publiceren we in DIGIFOTO Pro 1.2012.

Fujifilm X-Pro1
Binnenkort nemen we de Fujifilm X-Pro1 onder de loep

Eerdere maandoverzichten