Noorderlicht bedreigd met sluiting door subsidiestop

Jasper van Bladel 1648 1
De bezuinigingen op cultuur raken sommige instellingen hard. Een van die culturele instellingen is het Groningse Noorderlicht, een podium voor (documentaire) fotografie en organisator van de jaarlijkse Noorderlicht fotomanifestatie. Sluiting dreigt.

De Raad van Cultuur heeft onlangs een rapport uitgebracht met daarin een advies over de subsidietoewijzingen. In dat rapport komt Noorderlicht er niet goed uit. Volgens de Raad heeft Noorderlicht niet genoeg eigen inkomsten, soms weinig bezoekers en richten ze zich te weinig op samenwerking met andere landelijke instellingen op het gebied van fotografie.

Met sluiting bedreigd

Door het negatieve advies van de Raad van Cultuur is het zo zijn dat de instelling uit Groningen geen subsidie meer zal krijgen. Dat betekent dat ze 500.000 euro mislopen, de helft van hun jaarlijkse budget. Noorderlicht stelt dat ze een dergelijk subsidiestop niet zullen overleven.

Niet eens met rapport

Bij de fotografie-instelling zijn ze het natuurlijk niet eens met de kritieken uit het rapport. Ze stellen dat Noorderlicht in het rapport alleen als manifestatie bekeken wordt en daarbij de exposities, samenwerkingen en publicaties over het hoofd gezien worden.

Randstad vs Groningen

Ook vinden ze het belachelijk dat gezegd wordt dat Noorderlicht geen samenwerkingen aangegaan is met andere landelijke fotografie-instellingen: 'Een instelling in de Randstad is klaarblijkelijk ‘landelijk’, een in de regio gevestigde instelling die onder meer een jaarlijkse fotomanifestatie produceert die internationaal wordt aangemerkt als één van de vijf besten ter wereld, is regionaal. Los daarvan getuigt ook de kritiek andermaal van gebrek aan kennis. Noorderlicht heeft recent vele tentoonstellingen in de Randstad en elders gepresenteerd, in samenwerking met diverse instellingen.'

De Raad van Cultuur is kritisch op Noorderlicht en de foto-instelling is aan de andere kant dus kritisch op het rapport.

Noorderlicht voert actie

Het met sluiting bedreigde Noorderlicht is met een actie begonnen om het schrappen van de subsidie tegen te gaan. Op Facebook en op de website kan iedereen zijn verontwaardiging over het advies uiten en in de galerie van Noorderlicht is een petitie te tekenen. Ook zal snel een actievideo online verschijnen, die door iedereen die daar behoefte aan heeft gedeeld kan worden. Noorderlicht gaat alle reacties bundelen om de politiek er op die manier van te overtuigen dat de fotografie-instelling niet mag verdwijnen.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van K.Y.v.d.Wal

Belachelijk, dat zo'n gerenommeerd instituut op de nominatie staat te verdwijnen!!