Preview: Pentax K-30

Preview: Pentax K-30

jesse kraal 3130 0
Pentax breidt haar assortiment uit met de Pentax K-30. Deze dslr moet de concurrentie aangaan met de onder andere de Sony A57 en Canon 60D. Pentax heeft aardig wat uit de kast getrokken, met onder andere weathersealing en een prismazoeker met 100 procent dekking.

Sinds de Pentax K200D heeft de relatief kleine camerafabrikant geen concurrerende camera meer gehad in deze klasse. Daar komt nu verandering in en Pentax pakt het gelijk groots aan. De nieuwe K-30 heeft namelijk een aantal interessante specificaties die hem moeten onderscheiden van de concurrentie.

Sony-genen

De basis wordt gevormd door de ondertussen bekende 16-megapixelsensor met Sony-genen, die ook in de K-01 en de K-5 is te vinden. Een prima keuze, want de sensor staat bekend om zijn goede ruisprestaties en uitstekend dynamisch bereik.

De opvallend vormgegeven behuizing is gemaakt van versterkt polycarbonaat, een duurzame kunststofsoort. Afdichtingen rondom de knoppen en naden van de behuizing zorgen er voor dat je ook in de stromende regen zorgeloos kunt fotograferen met de K-30. Uniek in deze prijsklasse.

Pentax K-30
Je moet maar durven, een glas water over je camera gooien. De K-30 moet er echter wel tegen kunnen.

Ook bijzonder is de pentaprisma-zoeker met 100 procent dekking. Ondertussen gemeengoed in de hogere klassen, maar nog niet in het segment waarin de K-30 opereert. Uiteraard heeft de Sony A57 eveneens een volledige dekking, maar deze camera beschikt over een elektronische in plaats van optische zoeker.

Vorm volgt functie

We noemden al even de opvallende styling van de K-30, vooral de vorm van het zoekerhuis is anders dan die van het gros van de dslr's. Over smaak valt niet te twisten, dus daar gaan we niet aan beginnen, maar het opvallende ontwerp heeft wel een functie. De pop-upflitser is namelijk een stuk langer, waardoor deze in uitgeklapte toestand hoger boven de camera uitkomt. Lange objectieven zullen minder snel het licht van de flitser blokkeren en een storende schaduw geven. Wat we al eerder bij Pentax-camera's zagen, is de mogelijkheid om zowel een accu als vier AA-batterijen te gebruiken.

Pentax K-30
De afwijkende styling van de body moet je smaak zijn, maar heeft wel voordelen.

Sensor-shift

Het autofocussysteem is minder baanbrekend. Met elf punten, waarvan negen crosstype, is het systeem niet meer dan voldoende in deze klasse. Het lcd is met 920.000 beeldpunten up-to-date, de gestabiliseerde sensor is een zeer nuttige toevoeging. Op die manier heb je met elk objectief, of het nu één of dertig jaar oud is, beeldstabilisatie. Je kunt deze stabilisatie ook gebruiken om kleine verschuivingen te doen, zodat je je horizon bijvoorbeeld exact recht kunt zetten. Net als bij de K-5 werkt dit alleen in liveview en is het vooral nuttig als je vanaf statief werkt.

Video

Filmen kan in 1080p met 30, 25 of 24 beelden per seconde of in 720p met 60 beelden per seconde. Je camera direct aansluiten op je full-hd-televisie is er niet bij, een hdmi-aansluiting ontbreekt namelijk. Ook een aansluiting voor een externe microfoon lijkt niet aanwezig te zijn. Fotograferen kan met een relatief hoge zes beelden per seconde. Sony weet echter nog meer snelheid uit de A57 te halen, die zelfs voor korte tijd twaalf beelden per seconde kan halen.

Pentax K-30
Mocht je vergeten waar dslr ook al weer voor staat, Pentax heeft het voor je onder het scherm gezet.

Aansluiting

Alles bij elkaar lijkt Pentax met de veelbelovende K-30 weer aansluiting te hebben gevonden in het segment net onder de K-5, Nikon D7000 en Canon 7D. De Nederlandse importeur heeft de adviesprijzen vastgesteld op 789 euro voor de body en 829 euro voor de kit met de gewone 18-55mm. Wil je er nog een 50-200mm bij, dan kom je op 939 euro, voor 1039 euro krijg je een kit met de 18-55mm en de 55-300mm mee naar huis.Dan zijn er ook nog de kit's met de 18-55mm en 18-135mm met water- en vochtafdichtingen, die kosten respectievelijk 889 en 1139 euro.   

Pentax K-30
In goede(?) Pentax-traditie komt de K-30 in verschillende kleuren. Kijk niet raar op als daar later nog 634 kleurencombinaties bijkomen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse