Preview: Sony NEX-F3

Preview: Sony NEX-F3

jesse kraal 3411 2
Een historische naam keert terug in fotowereld. Het grote verschil is dat de 'F3' ditmaal geen Nikon is, maar een Sony. De nieuwe NEX-F3 volgt de C3 op. De grootste verschillen zijn de ingebouwde flitser, het kantelbare scherm en het herziene ontwerp van de behuizing.

Sony heeft het rondere ontwerp van de NEX-C3 losgelaten en daarmee past de nieuwe NEX-F3 veel beter tussen de NEX-7 en de 5N. Het hoekigere ontwerp heeft een grotere handgreep, een ontspanknop die beter onder handbereik lijkt te liggen en een ingebouwde flitser. Hierdoor is het formaat van de behuizing wel iets groter geworden.

NEX-F3
Het hoekiger ontwerp van de Sony NEX-F3 sluit beter aan bij dat van de NEX-5N en NEX-7.

Kantelbaar scherm

Net als zijn voorganger heeft de Sony NEX-F3 een kantelbaar scherm. Wel zijn er aanpassingen gedaan, zo kun je het scherm nu 180 graden omhoog klappen. Het beeld keert dan automatisch om, zodat je gemakkelijk zelfportretten kunt maken. Helaas gaat dit wel ten koste van de mogelijkheid om het scherm naar beneden te kantelen, iets wat van pas komt als je bijvoorbeeld over een hek of mensenmassa heen wilt fotograferen. De resolutie van het scherm blijft met 920.000 beeldpunten gelijk.

Sony voorziet de NEX-F3 van dezelfde accessoirepoort als de NEX-5N, waardoor je nu ook op het instapmodel de oled-evf met 2,4 miljoen beeldpunten kunt bevestigen. Ook externe flitsers of een microfoon kunnen op de F3 worden aangesloten.

Techniek

Onderhuids blijft het meeste hetzelfde. Zo is de 16-megapixelsensor ogenschijnlijk ongemoeid gelaten, al zou een nieuwe processor moeten zorgen voor betere ruisprestaties. Het bereik is dan ook uitgebreid met iso 16.000, de auto-iso-stand gaat bij het nieuwe model tot iso 3200, dat was iso 1600 bij de NEX-C3.

NEX-F3
Het kantelbare scherm van de Sony NEX-F3 kan 180 graden omhoog kantelen.

Video

Wel zijn er vernieuwingen op het gebied van video. Om mensen richting de duurdere NEX-5 en 5N te 'duwen', voorzag Sony de NEX-3 en C3 niet van 1080p-, maar van 720p-video. Deze softwarematige beperking behoort nu tot het verleden, de NEX-F3 kan wél in full hd filmen, met maximaal 60i of 24p beelden per seconde.

Prijs en nieuw objectief

De Sony NEX-F3 ligt in juni in de schappen, de adviesprijs zal waarschijnlijk 599 euro bedragen. Tegelijk met de F3 komt Sony ook met een nieuwe en vooral lichtere variant van de 18-200mm superzoom. Deze is kleiner en twaalf procent lichter dan zijn voorganger. Dit objectief komt een maandje later dan de F3 en zal waarschijnlijk 899 euro moeten kosten.

NEX 18-200
Het nieuwe 18-200mm-objectief met optische stabilisatie is kleiner en lichter dan zijn voorganger.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Emile

Voor ongeveer dezelfde prijs als de 5N krijg je in mijn ogen een camera die in haar totaliteit tot minder in staat is. Snap de zet van Sony niet helemaal.

afbeelding van Anoniempje

Nu is de NEX-F3 al met lens te krijgen voor slechts 275 euro. Erg goedkoop.