DIGIFOTOPRO maandoverzicht: April 2012

DIGIFOTO Pro maandoverzicht: April 2012

jesse kraal 2798 0
April was de maand waarin Nikon met een 24-megapixel instap-dslr kwam, Instagram voor een absurd bedrag werd aangekocht door Facebook en zelfs Ikea zich met digitale camera's ging bezighouden. We zetten het nieuws van de afgelopen maand op een rij.
April

Na de stroom aan nieuwe camera's begin dit jaar, ligt april in ons geheugen als een iets rustiger maand. Niet geheel terecht, er blijken wel degelijk veel nieuwe camera's te zijn gepresenteerd. Veel van die camera's leunen echter sterk op hun voorgangers. Zo is de voor astrofotografie bedoelde Canon 60Da niet veel meer dan een normale 60D met een minder sterk low-passfilter.

Canon 1D C en Panasonic GF5

Canon's eveneens nieuwe 1D C is technisch en uiterlijk ook sterk verwant aan de 1D X, maar is op details aangepast om de camera geschikter te maken voor videowerk. Zo kun je video opnemen in een resolutie van 4K. Panasonic kwam met de GF5, die nog veel weg heeft van de GF3. De fabrikant belooft betere ruisprestaties, de wat ouderwetse graphics van het cameramenu behoren tot het verleden.

Panasonic GF5
De nieuwe Panasonic GF5 heeft veel weg van zijn voorganger

3x Samsung NX

Bij de nieuwe Samsung NX210 moet je de verschillen al helemaal met een vergrootglas zoeken, alleen de toevoeging van wifi-functionaliteit is nieuw. We kunnen het Samsung vergeven, tegelijkertijd brengt de Koreaanse fabrikant nog twee csc's uit: de NX1000 en de NX20. Beide delen de 20-megapixelsensor en hebben eveneens de beschikking over wifi. De NX1000 laat zich het best omschrijven als een voordeliger en iets minder uitgeruste NX210, de NX20 is het nieuwe topmodel van Samsung, met elektronische zoeker.

Samsung NX

Nikon D3200

Het grootste cameranieuws komt in april echter van Nikon, de fabrikant introduceert met de D3200 een opvolger voor een van de populairste dslr's van Europa. De resolutie groeide van 14 naar maar liefst 24 megapixels en ook de videofunctie werd flink verbeterd. Het scherm heeft veel meer beeldpunten en optioneel is er voor de Nikon D3200 een wifi-module beschikbaar.

Vuilnismannen en Ikea

Gekke camera's waren er ook deze maand. Zo kwam Ikea met de Knäppa, een kartonnen digitale camera zonder poespas en bouwde een Amerikaan een fototoestel dat beschrijft wat je fotografeert. Duitse vuilnismannen spanden echter de kroon, zij fotografeerden met vuilnisbakken als camera.

Ikea Knappa
De kartonnen Ikea Knäppa, een digitale wegwerpcamera. Het toestel komt waarschijnlijk niet op de markt.

Objectieven

Op het gebied van glaswerk was er weinig nieuws, alleen Nikon kwam met een nieuw objectief. De AF-S 28mm f/1.8 voor zowel FX- als DX-camera's is een aanvulling van het assortiment en geen vervanger voor een bestaand objectief.

Patenten en geruchten

Wel waren er veel papieren objectieven en camera's. Uitgelekte details en vrijgegeven patenten geven een hint naar toekomstige modellen. Sommige zijn concreet, zoals de eerste foto van de Sony NEX-F3, andere geruchten zijn vager, zoals de goedkope fullframe Nikon D600 en de 17mm f/4 tilt/shift van datzelfde merk.

Nikon D600

Adobe

April was ook de maand van Adobe, die niet alleen een nieuwe release candidate uitbracht van Lightroom 4.1, maar ook de definitieve versie van Photoshop 4 presenteerde. Nieuw is de mogelijkheid om een abonnement op het bewerkingsprogramma te nemen.

Fotografie

Afgelopen maand kwamen er weer een aantal interessante fotografische projecten voorbij. Zo maakte de Nederlandse Frans Hofmeester een zeer leuke timelapse van zijn dochter, zagen we prachtige slowmotions van het holi-feest in India en wist een Amerikaan ons te foppen met zijn foto's van modelauto's en huisjes op schaal. Het meest bijzondere fotoproject was in onze ogen echter de collodionfotografie van Ian Ruther. De bijzonder fraai gefilmde korte docu laten we daarom nog één keer voorbij komen.

Eerdere maandoverzichten:

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse