Testfoto's Carl Zeiss 15mm f/2.8

Testfoto's: Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8

jesse kraal 5278 2
Onlangs breidde Carl Zeiss haar lijn objectieven met Canon- en Nikon-vatting uit met een nieuwe ultragroothoek. Niet alleen de beeldhoek is extreem, ook het formaat en het prijskaartje zijn flink. Het objectief logeerde enkele dagen op de redactie. Binnenkort lees je onze review, nu laten we je alvast de testfoto's zien.

Niet eerde maakte Carl Zeiss een ZE- (Canon) of ZF-objectief (Nikon) met zo'n grote beeldhoek. De 18mm en 21mm van Zeiss staan bekend als zeer goed, dus de verwachting van de Distagron T* 15mm f/2.8 zijn hooggespannen. We zijn eropuit getrokken om testfoto's te maken, die kun je hieronder in volledige resolutie downloaden. Alle foto's zijn geschoten in raw-formaat en in Lightroom 4 zonder bewerking, verscherping of compressie omgezet naar jpg.

Zeiss 15mm
De Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8 is fors van formaat.

Nikon-variant op Canon-camera

Het objectief is nog maar mondjesmaat beschikbaar en voor deze gelegenheid alleen als ZF.2, de Nikon-variant dus. We hebben de 15mm met een Nikon/EOS-adapter bevestigd op een Canon 5D Mark II, zodat we toch de volledige beeldcirkel kunnen benutten. De ZF.2- en ZE-zijn optisch volledig gelijk, dus de testfoto's kunnen als referentie voor beide uitvoeringen gebruikt worden. Houd er wel mee dat de exif-gegevens bij diafragma en brandpunt niet kloppen omdat er geen elektronische verbinding is tussen het objectief en de camera. Wel hebben we een diafragma-trappetje gemaakt, waarbij we de gebruikte lensopeningen in de beschrijving hebben vermeld.


Foto's © Jesse Kraal

Carl Zeiss Distagron T* 15mm f/2.8

Onze uitgebreide review van de Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8 lees je binnenkort in DIGIFOTO Pro 2.2012.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anoniem

Met andere woorden je had beter even kunnen wachten Jesse tot je de Canon versie tot je beschikking had.
Of sla ik nu de plank mis.

afbeelding van Coen

Ik mis delft

afbeelding van Coen

Ik mis delft