DIGIFOTO Pro maandoverzicht: Februari 2012

DIGIFOTO Pro maandoverzicht: Februari 2012

jesse kraal 2383 0
Nadat we in januari met nieuws waren overspoeld zou februari wel iets rustiger worden dachten we... mooi niet! Nikon presenteerde de fullframe D800, Olympus kwam met de OM-D en ook Sigma heeft twee camera's toegevoegd aan het assortiment. Kodak daarentegen stopt juist met digitale camera's.

Na een kleine 125 jaar komt er dit jaar een einde aan de productie van Kodak-camera's, zo kondigde de noodlijdende fabrikant midden februari aan. Rolletjes blijven ze vooralsnog gewoon maken, dus helemaal verloren gaat de historie niet. Daarnaast heeft de consument nog steeds voldoende te kiezen als ze op zoek zijn naar een nieuw toestel, ook deze maand kwamen er weer nieuwe opties bij.

Nikon D800

Nikon presenteerde de langverwachte opvolger van de D700, of eigenlijk opvolgers. Naast de Nikon D800 komt er namelijk ook een D800E, zonder anti aliasing-filter. Beide toestellen beschikken over een fullframe 36-megapixelsensor, een toename van maar liefst 300 procent in vergelijking met de D700.

Nikon D800

41 megapixels in een telefoon!

Over veel megapixels gesproken, Nokia komt met een telefoon met een 41-megapixelsensor. Op enkele digitale middenformaatcamera's na is dat meer dan in vrijwel elke andere camera. En dat in een telefoon! Naast gigantische 41-megapixelfoto's kun je ook acht pixels combineren voor 5-megapixelfoto's met extra goede ruisprestaties. Carl Zeiss tekende voor het lensontwerp.

Olympus OM-D E-M5

Ook Olympus komt met groot nieuws, ze blazen de historisch verantwoorde OM-naam nieuw leven in. Dat dit niet alleen marketingpraat is, wordt duidelijk als je het toestel ziet. De OM-D E-M5 lijkt sterk op zijn analoge voorgangers. Overigens heeft de digitale OM geen spiegel, maar maakt de camera gebruik van de mft-vatting.

Olympus OM-D

Pentax K-01

Niet alleen Olympus introduceerde in februari een nieuwe compacte systeemcamera, ook Pentax komt met een csc. Opvallend is dat de K-01 gebruik maakt van dezelfde K-vatting als de dslr's van het merk. Het opvallende uiterlijk moet je smaak zijn.

Pentax K-01 poll
In een poll vroegen we naar jullie mening over het uiterlijk van de Pentax K-01. Aan de uitslag is te zien dat de camera gemengde gevoelens oproept.

Sigma verlaagt prijs SD1 drastisch

Sigma heeft de prijs van de (te) dure SD1 verlaagt, hamsterweken zijn er niets bij. Moest je voorheen 6950 euro neertellen voor Sigma's topmodel, nu nemen ze al met 1995 euro genoegen. Kijk, daar worden wij Hollanders vrolijk van. Ook leuk zijn de nieuwe DP1 en DP2 Merrill, beide met dezelfde Foveon X3 sensor met drie lagen van 15-megapixel. De DP1 heeft een 19mm f/2.8-objectief, de DP2 een 30mm f/2.8.

Objectieven

Ook de objectievenfabrikanten zaten in februari niet stil. Canon is begonnen met het vervangen van prime-objectieven, de 24mm en 28mm f/2.8 waren als eerste aan de beurt. De nieuwe modellen hebben een nieuw optisch ontwerp, USM en beeldstabilisatie, maar ook een flink hoger prijskaartje dan hun voorgangers.

Canon 24mm en 28mm

Canon kwam ook met de opvolger van de EF 24-70mm f/2.8L. Geruchten over de 24-70mm II gingen al lang in het rond, IS-beeldstabilisatie kwam daar ook vaak in naar voren. Canon heeft er echter voor gekozen om stabilisatie weg te laten in het nieuwe objectief.

Dat geeft Tamron de kans om in dit gat te springen met de nieuwe 24-70mm f/2.8 VC USD. Het objectief is te zien als de fullframe-variant op de populaire 17-50mm f/2.8, die veel waar voor zijn geld biedt.

Tamron 24-70

Voigtlander presenteerde een nieuw high-end objectief voor micro four thirds. De 17,5mm f/0,95 resulteert door de cropfactor van 2x in een brandpunt van 35mm in kleinbeeldequivalent. Het prijskaartje is met 1299 euro wel stevig.

Bij de introductie van de OM-D liet Olympus weten te werken aan twee nieuwe objectieven; een 75mm f/1.8 en een 60mm f/2.8 macro. Dit tweetal komt echter pas later dit jaar op de markt.

Kenko kondigde een 400mm f/8-spiegelobjectief aan voor dslr's, mft- en Sony NEX-camera's. Tokina toonde een prototype van een nieuwe 70-200mm f/4 en hing een prijskaartje aan de 17-35mm f/4.

Ook werd er een nieuwe lensbaby geboren. De Edge 80 Optic is een 80mm lens voor creatieve portretten.

Software

Vanuit de softwarehoek is er nieuws van Canon en Adobe. Laatstgenoemde gaat abonnementen op Photoshop uitbrengen terwijl Canon eindelijk EOS Utility werkend heeft gekregen onder Apple's besturingssysteem Lion (OSX 10.7)

Fotografie en fotografen

Minder vrolijk nieuws komt er uit Syrië, waar fotograaf Remi Ochlik om het leven komt tijdens gevechten in Homs.

Ook het prachtige project 'ALS mijn tante een ringbaardje had' van fotograaf Huub van der Put is aangrijpend. De fotograaf leidt aan de dodelijke ziekte ALS en heeft dat confronterend in beeld gebracht en laten brengen. Van de foto's is nu ook een boek uitgebracht.

Huub van der Put
Foto: © Joost van den Broek

Vooruitblik: Maart

Februari leverde dankzij de CP+ Expo in Japan wederom veel cameranieuws op. Veel van de nieuwe camera's hadden we dankzij diverse geruchten en lekken al aan zien komen, er waren weinig verrassingen te melden. Je zou denken dat het er in maart wat rustiger aan toe gaat, deze maand zijn er geen grote beurzen gepland. Op 2 maart trap Canon echter af met groot nieuws: de 5D Mark III komt eraan.

Daarnaast verwachten we nieuwe instap-dslr's. Veel concrete geruchten zijn er nog niet over, maar het zou ons niets verbazen als we in maart camera's zoals de Canon 650D, Nikon D3200 of D5200, Sony A57 en Sony A37 te zien krijgen.

Eerdere maandoverzichten

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse