Fotografen gezocht voor 112-megapixelzwart-witcamera

Jasper van Bladel 2724 0
Een kleine bouwer van optische instrumenten in de Amerikaanse staat Arizona heeft een 112-megapixelcamera ontwikkeld met een zwart-witsensor van 95x95 millimeter groot. Het bedrijf zoekt professionele fotografen om het apparaat te testen.

Het bedrijf maakt bijzondere camera's voor onderzoeksdoeleinden. Het is het meest creatieve bedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt, zo zeggen ze zelf.

Deze camera, de 1110, is zeker bijzonder met zijn sensor van 95x95 mm groot. Ter vergelijking: de sensor in een middenformaatcamera is meestal ongeveer 48x36 mm groot.


Zeke en de 112-megapixel 1110

Gekoeld tot -100 graden

Die grote (en dure: 100.000 dollar) sensor van de 1110 wordt ook nog eens gekoeld tot -100 graden, waardoor sluitertijden van enkele uren mogelijk zijn zonder oververhitting en ruis. Zeke, de man op de foto en mede-ontwikkelaar van de bijzondere camera, zegt dat de sensor een erg groot dynamisch bereik heeft. Het schijnt dat de 1110 sterren en zelfs de zon kan fotograferen. En dat overdag.  

Traditionele fotografie

De camera die we hier zien is gebouwd voor onderzoek. Het bedrijf is van plan een andere, unieke, camera te bouwen met dezelfde sensor. Die is bedoeld voor traditionele fotografie en zal zwart-witbeelden afleveren. Scherp zullen ze ook zijn, want een Bayerfilter ontbreekt.

Fotografen gezocht

Die specifiek voor normale fotografie gemaakte camera moet natuurlijk wel gebruikt worden. Spectral Instruments is dus op zoek naar professionele fotografen die de camera willen gebruiken. Uiteindelijk zal een filmpje gemaakt worden, waarop te zien is hoe de verschillende fotografen met de uitzonderlijke camera werken.

In het filmpje wordt het e-mailadres van Zeke vermeld, mocht je jezelf op willen geven...

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper