Pentax komt met DA 50mm f/1.8 voor aps-c-camera's

jesse kraal 3335 2
Pentax is erg open als het gaat om haar toekomstplannen, daardoor wisten we al dat er een 50mm f/1.8 zat aan te komen. Nu is het objectief officieel gepresenteerd, met als meest opvallende eigenschap dat het objectief niet geschikt is voor analoge of fullframe-camera's.

In tegenstelling tot de 50mm's f/1.8 van concurrenten Nikon en Canon is de 50mm van Pentax alleen geschikt voor camera's met een aps-c-sensor. Overigens paste ook Sony deze strategie al eens toe. Pentax spreekt dan ook niet van een standaard-objectief, maar van een korte tele. Met een beeldhoek ongeveer gelijk aan een 75mm op een fullframecamera is de 50mm f/1.8 bijzonder geschikt voor portretten.

Beperkt

Tot op heden was de bijna bejaarde 50mm f/1.4 de enige keuze als je op zoek was naar een lichtsterk 50mm objectief voor Pentax, de 50mm f/2.8 macro buiten beschouwing gelaten. Een beperkt aanbod, zeker als je bedenkt dat je zo'n dertig jaar terug nog de keuze had uit een 50mm f/1.2, f/1.4, f/1.7 en f/2.0. Overigens kun je deze objectieven met handmatige scherpstelling nog steeds gebruiken op je digitale Pentax spiegelreflex of K-01.

Pentax 50mm
De nieuwe 50mm f/1.8 past qua styling binnen de huidige lijn van objectieven. 

Compact

Pentax' jongste 50mm-objectief is met zo'n 120 gram en een lengte van 3,8 centimeter niet zo klein als de DA 40mm f/2.8, maar nog altijd erg compact en licht. Waarschijnlijk worden in juli de eerste exemplaren verscheept naar de winkels. De Nederlandse importeur stelde de adviesprijs vast op 299 euro.

Pentax K-30

Een week eerder lekte de Pentax K-30 uit, verwacht werd dat de 50mm f/1.8 tegelijk met deze camera zou worden geïntroduceerd. Wellicht waren de bronnen niet goed ingelicht of is Pentax van gedachte veranderd, want van de K-30 is nog geen spoor te bekennen.

Toekomst

In tegenstelling tot veel fabrikanten is Pentax overigens wel heel open over toekomstige objectieven. Zo kun je op de Nederlandse Pentax-website een roadmap downloaden met alle objectieven die je de komende jaren kunt verwachten. Zo zitten er voor dit jaar waarschijnlijk nog een 18-200mm en een 550mm-teleobjectief in het vat. In 2013 komen er waarschijnlijk een 20-40mm, een 150-350mm, een 12-28mm, een 18-85mm en een 1,4X-converter. Helemaal exact zijn de brandpuntsafstanden nog niet, maar een schatting is aan de hand van de roadmap goed te maken.

Pentax Roadmap
De roadmap zoals deze op de Nederlandse Pentax-website is te vinden. Klik op de afbeeldingen om de roadmap als pdf te downloaden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van vinni

Geen spoor van Pentax K30? Deze staat nu ook (opeens) op de Nederlandse Pentax site ... zie http://www.pentax.nl/nl/reflex-digitaal.html

afbeelding van Julian

Klopt, om 22u is de K-30 gepresenteerd. We waren waarschijnlijk dus iets te vroeg met de 50mm 1.8 ;)