ESA maakt camera met miljard pixels

Julian Huijbregts 2084
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een camera ontwikkeld met een miljard pixels. De gigapixelcamera is uitgerust met 106 ccd-sensoren en twee telescopen, om het heelal in drie dimensies vast te leggen.

In 2013 schiet de ESA met behulp van een Soyuz-rakket Gaia de ruimte in. Op anderhalf miljoen kilometer afstand van de aarde zal de telescoop tijdens een vijf jaar durende missie miljarden sterren in ons eigen melkwegstelsel in kaart brengen.

Gaia beschikt over een gigapixelcamera met twee telescopen en kan zo sterren in drie dimensies in kaart brengen. Daarmee moet meer duidelijk worden over de posities en bewegingen van de sterren. De lichtgevoelige supercamera kan sterren waarnemen die een miljoen keer minder licht geven dan we met het blote oog kunnen zien.

Ccd-sensoren

De camera is samengesteld uit 106 ccd's ontworpen door het Britse e2v Technologies. Niet de gebruikelijke postzegeltjes die je in compactcamera's vindt: elke sensor is met 4.7 bij 6 cm ongeveer even groot als een bankpasje. 

Het samenvoegen van de sensoren nam vrijwel de hele maand mei in beslag. In twee shifts, in strikte 'cleanroom conditions', werden per dag zo'n vier ccd's toegevoegd aan de mozaïek. Tussen de afzonderlijke sensoren zit 1 mm ruimte.

102 sensoren worden gebruikt om sterren vast te leggen, de overige vier zijn aanwezig voor controledoeleinden. In gebruik zullen de sensoren op een temperatuur van -110 graden celcius gehouden worden om de lichtgevoeligheid te verhogen.