Inspiratie: de kunst van een goed zelfportret

Inspiratie: de kunst van een goed zelfportret

Redactie DIGIFOTO Pro 2633

De meeste fotografen voelen zich als een vis in het water achter de camera. Vaak kunnen we uitstekend aanwijzingen geven of candid foto’s maken, op het goede moment afdrukken waarbij we een mooie compositie maken en op het juiste moment de sluiter klikken. Veel fotografen voelen zich een stuk minder gemakkelijk vóór de lens. Terwijl je zelf ook een uitstekend onderwerp bent. Makkelijk aan te sturen en altijd in de buurt! Bovendien wordt je er een betere fotograaf van. We leggen je uit hoe.

Poseren

Zeker als portretfotograaf, maar eigenlijk voor elke vorm van fotografie waar mensen mee gemoeid zijn, is het goed om te weten hoe het voelt om een camera op je gericht te hebben. Sommige mensen houden ervan, maar de meeste mensen vinden het wat ongemakkelijk. Ze hebben vaak het idee dat al hun acties en bewegingen uitvergroot worden. Om jezelf in hen te kunnen verplaatsen, is het een goed idee om dat gevoel zelf te ondergaan. Bovendien geeft het je, heel praktisch, inzicht in wat goede poses zijn. Hiermee kun je toekomstige modellen beter aansturen en uitleg geven.

Doe inspiratie op

Omdat je jezelf waarschijnlijk alle tijd gunt, kun je je creativiteit volledig de vrije loop laten bij het maken van een zelfportret. Denk daarom niet te eenvoudig, maar doe inspiratie op, bijvoorbeeld online. In principe kun je, met behulp van een afstandsbediening, de meeste foto’s die door een fotograaf en een model gemaakt zijn, zelf ook nadoen. Al heb je iets meer voorbereiding nodig voor bijvoorbeeld het maken van instellingen. Bovendien is het meer trial en error, je zult waarschijnlijk wat vaker fotos opnieuw moeten maken. Je kunt ook losgaan in de nabewerking en juist daar je creativiteit uiten. Je hoeft, bij zelfportretten, met niemand rekening te houden, alleen jouw mening telt.

Compositie

Een zelfportret hoeft niet perse alleen van je gezicht te zijn. Het ligt er natuurlijk aan hoe je de definitie ‘zelfportret’ uitlegt, maar je gezicht hoeft niet eens perse in de foto te zien te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een ‘over shoulder’ foto maken, waarbij je de camera hoog en achter je plaatst. Of een foto van je handen of voeten. Het handigst is als je iets of iemand als stand-in kunt gebruiken, zodat je de compositie kunt maken en op de juiste plaats kunt scherpstellen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook een bezem of een stapel boeken gebruiken. Als je maar weet wat het focuspunt wordt.

Wat heb je nodig

Je camera natuurlijk, samen met de lens die je voor de foto in gedachten had. Bij een zelfportret is het, misschien nog wel meer dan bij je andere foto’s, een goed idee om het eindresultaat van tevoren goed te visualiseren. Zo kun je gemakkelijker zorgen dat alles klaar staat en minimaliseer je het heen en weer lopen. Om dat verder te minimaliseren is een afstandsbediening erg handig. Natuurlijk kun je je camera op de timer zetten, maar je zult waarschijnlijk een aantal pogingen nodig hebben en dat kan ervoor zorgen dat je na een tijdje vermoeid raakt. Dat komt je foto’s ook niet ten goede. Een statief is verder ook noodzakelijk, tenzij je iets anders kunt vinden om de camera op te plaatsen. Maak je instellingen zoals je normaal ook dat, bij voorkeur handmatig om zoveel mogelijk invloed op het eindresultaat te kunnen uitoefenen.

Inspiratie van anderen

Er zijn genoeg mensen die goed waren in de kunst van zelfportretten. Hier een rijtje om wat inspiratie op te doen.

  • Vivian Maier
  • Andy Warhol
  • Francesca Woodman
  • Richard Avedon
  • Robert Mapplethorpe
  • Jo Spence
  • Cindy Sherman

Veel plezier!

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie