Exposure: Frank van Tol

Redactie DIGIFOTO Pro 2316
Onlangs kwam Frank van Tol als winnaar uit onze lezersgallery en daarmee verdiende hij een plek in onze Exposure-rubriek. Hij is nu anderhalf jaar 'serieus' bezig met fotografie en besteedt steeds meer aandacht aan composities, licht en de omgeving.

Exposure

Frank van Tol (23)

Groningen

Camera:
Canon EOS 50D

Website:
www.flickr.com/frenklin 

“De onderwerpen die mij het meest aanspreken en veelal terugkomen in mijn foto’s zijn voornamelijk stads­landschappen, natuurlandschappen en architectuur. Bij gebrek aan ‘natuurlijke’ uitzichtspunten in Nederland zoek ik vaak (uitkijk-)torens en hoge gebouwen op om zo de omgeving in beeld te brengen op een niet alledaagse manier. Wanneer ik zonder camera interessante locaties of gebouwen tegenkom onthoud ik deze om er, wanneer de lichtomstandigheden optimaal zijn, opnieuw heen te gaan.

Fisheye

Werken met groothoekobjectieven heeft mijn voorkeur; volgens mij is er bijna geen enkele foto in mijn archief te vinden met een brandpuntsafstand van meer dan 17mm. Wellicht wat ongewoon, maar één van mijn meest gebruikte lenzen is de Samyang 8mm Fisheye. Een veel gehoord kritiekpunt op fisheye-objectieven is dat deze minder goed te gebruiken zijn door de extreme vertekening en bolvorming. Maar juist bij landschappen en stadslandschappen kan met een fisheye de omgeving door een uniek perspectief vastgelegd worden, ook (kerk-)interieurs lenen zich hier goed voor. Deze vertekening vormt ook meteen de uitdaging: proberen om deze zo onopvallend mogelijk en weinig storend in een foto te verwerken. 

HDR

Daarnaast probeer ik hdr op een zo natuurlijk mogelijke manier toe te passen. Het is immers (indien goed toegepast) niet heel anders dan hoe het menselijk oog de wereld ziet. Vooral bij hdr is gevarieerd omgevingslicht met grote contrasten erg belangrijk; hdr schieten midden op de dag met een strakblauwe hemel en egale belichting is dan ook niet aan te raden. Het beste tijdstip voor hdr fotografie ligt in de ‘golden hours’ waar de lage zon zorgt voor een warme belichting met mooie contrasten. Niet alleen buiten kan hdr erg mooi zijn, ook interieurs met sterke contrasten en bijzondere lichtinval kunnen op een unieke manier worden weergegeven. De programma’s die ik standaard gebruik in mijn ‘workflow’ zijn Lightroom voor de algemene bewerkingstaken, Photomatix voor hdr samenvoeging en PTGui voor de Little-Planets. 

Little-Planets

Het fotograferen van deze Little-Planets heb ik sinds kort weer opgepakt. Hoewel het redelijk arbeidsintensief is om tot een foto te komen, zijn de resultaten veelal verassend. Een Little-Planet bestaat uit ongeveer vijftien losse foto’s en je kijkt in feite naar 360-graden beeld. Het uiteindelijke resultaat beeldt dus de hele omgeving van een bepaalde plek af. Ook hier kun je mensen op een andere manier de omgeving laten zien. Vooral architectuur en stadspleinen zijn erg geschikt en geven de uiteindelijke foto een interessant en uniek effect mee.”

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie