Review: Canon EOS M

Review: Canon EOS M

Julian Huijbregts 21527
Vijf jaar na de introductie van de eerste compacte systeemcamera is Canon de laatste grote speler die zich mengt in deze markt. De fabrikant heeft ruim de tijd gehad om na te denken over haar csc. Wat heeft dat opgeleverd? We zoeken het uit.

Om maar met de deur in huis te vallen: aan de EOS M is niet echt af te zien dat Canon lang heeft nagedacht over het systeem. Voor de Canon EOS M is grotendeels gebruikgemaakt van bestaande technieken. In de basis is de camera een EOS 650D, zonder zoeker en spiegel, in een kleiner jasje. Het enige echte nieuwe wapenfeit is de EF-M-lensvatting.

Canon EOS M

Compacte behuizing

Klein is de EOS M zeker. De behuizing is behoorlijk vierkant, met aan de voorzijde een kleine rubberen uitsparing op de behuizing om net wat meer houvast te geven. Aan de achterkant laat je je duim rusten op een rubberen greepje. Gezien het minimalistische ontwerp houdt de EOS M nog behoorlijk vast, maar als je grote handen hebt kan het wel wat krampachtig worden.

Het aantal knoppen is vrij beperkt. Alle basisfuncties zijn aanwezig. Tijdens het fotograferen kun je de 'delete'-knop gebruiken als dof-preview, om de iso-waarde in te stellen of om het scherm tijdelijk helderder te maken. Dit is gelijk de enige knop waar je een andere functie aan kunt toewijzen.

Het bedienen van de camera gaat dan ook grotendeels via het 3-inch touchscreen, dat met zijn 3:2-verhouding en resolutie van 1,04 miljoen beeldpunten een zeer gedetailleerd beeld geeft. Het scherm kennen we uit de 650D, al is het op de EOS M niet kantelbaar.

Canon EOS M scherm

Bij de 650D concludeerden we dat het aanraakgevoelige scherm het beste is dat we tot nu toe in een camera zagen en op de EOS M is dat niet anders. Zoals je gewend bent van moderne smartphones en tablets kun je met meerdere vingers werken om bijvoorbeeld in te zoomen op foto's. Je kunt de camera volledig via het touchscreen aansturen, alle menu's zijn met je vingertoppen te bedienen.

Canon EX90Een ingebouwde flitser ontbreekt. Canon is wel zo vrijgevig om een extern opzetflitsertje mee te leveren met de EOS M, net zoals Sony dat doet bij haar NEX-camera's. Deze Speedlite EX90 is wel een stukje groter dan het flitsertje dat je bij Sony krijgt, daar staat ook een hoger richtgetal tegenover (9 vs 7), vergelijkbaar met de kracht van de ingebouwde flitsers inde dslr's van Canon. Op de standaard hotshoe kan eventueel een grotere (krachtigere) externe flitser aangesloten worden.

Beeldkwaliteit

In de EOS M vinden we een 18-megapixelsensor. Het is een oude bekende, de beeldchip zagen we voor het eerst in de Canon EOS 7D, vervolgens ook in de EOS 550D, 60D, 600D en 650D. Net als bij de 650D gaat het om een iets aangepaste variant van de oorspronkelijke sensor, met fasedetectiepixels op de sensor.

Canon EOS M sensor

Zoals verwacht zijn er geen verrassingen op gebied van beeldkwaliteit. Het iso-bereik loopt van 100 tot 6400 en is uit te breiden naar 25.600. Tot en met iso 800 zijn de foto's zo goed als vrij van ruis, op iso 1600 en 3200 is een niet snel storende hoeveelheid ruis waar te nemen.

Iso 6400 levert nog bruikbare resultaten op, wel verlies je zichtbaar details. Op iso 12.800 geldt dat nog sterker. De hoogste iso-stand van 25.600 zouden we zoveel mogelijk vermijden vanwege de flinke dosis ruis en kleurverschuivingen die dan optreden.

Gezien de EOS M dezelfde sensor gebruikt als de EOS 7D, 60D, 650D en zijn voorgangers, is het dynamisch bereik ook vergelijkbaar. Dat betekent dat je een vrij grote contrastomvang tot je beschikking hebt, maar er zijn betere camera's op dat gebied. De sensoren in de Sony NEX-camera's zijn beter in staat om details in schaduwpartijen te behouden en zelfs de kleinere 16-megapixelsensor 4/3-sensor uit de Olympus OM-D, E-PL5 en E-PM2 scoort beter op dat vlak.

Veel is er op de beeldkwaliteit niet aan te merken, zeker in het segment voor compacte systeemcamera's. Beginnende gebruikers die overstappen van een compactcamera zullen niets te klagen hebben. Baanberekende resultaten zet de EOS M echter niet neer.

Testfoto's

Onderstaande testfoto's zijn in raw geschoten met een Canon EOS M en 22mm f/2.0. De bestanden zijn omgezet met Lightroom 4 (standaardinstellingen, neutraal Canon-profiel). Via het optiemenu zijn de foto's in groot formaat te bekijkenen in 18-megapixelresolutie te downloaden.


Foto's © Julian Huijbregts

Autofocus

Gezien de spiegel ontbreekt moet de EOS M gebruikmaken van de sensor om scherp te stellen. Met de EOS 650D introduceerde Canon een nieuw hybride autofocussysteem met fasedetectiepunten op de beeldsensor. Dat scherpstelsysteem vinden we terug in de EOS M.

De fasedetectiepixels bevinden zich in het midden van het beeld, de camera schakelt deze zelf in zodra je scherpstelt binnen het bereik van deze punten. Je kunt niet handmatig kiezen tussen contrastautofocus of fasedetectiefocus. Het scherpstelpunt kun je over het hele beeldoppervlak bewegen. Dat gaat erg eenvoudig met het uitstekende touchscreen.

Vergelijk je de EOS M met de nieuwste generatie csc's van de concurrentie, dan valt de autofocussnelheid behoorlijk tegen. Op gebied van scherpstelling is de EOS M de langzaamste compacte systeemcamera van het moment. De razendsnelle Olympus OMD, PEN-serie, Nikon 1- en Panasonic G-camera's kan de EOS M bij lange na niet bijbenen. Ook is de EOS M langzamer dan de Sony NEX- en Samsung NX-camera's.


We zetten de EOS M naast een Olympus E-PM1 om de autofocussnelheid te vergelijken. Het blijkt een wereld van verschil.

Handmatig scherpstellen

Handmatig scherpstellen is uiteraard mogelijk, op de EF-M-objectieven vind je geen MF-schakelaar, in het menu kies je voor AF, MF of AF+MF. Scherpstellen met de EF-M-objectieven gaat via een 'focus-by-wire'-systeem. Helaas ontbreekt een handig hulpmiddel als focus peaking. Wel kun je tot 10x inzoomen op het beeld om nauwkeurig scherp te stellen. Dit gaat echter alleen door zelf op de zoomknop te drukken. Een functie waarbij de camera zelf een vergrote weergave toont als je aan de scherpstelring draait zou handig zijn.

Snelheid met Sandisk SD EXtreme Pro 95MB/s 8GB

Met maximaal 4,3 beelden per seconde is de fotografeersnelheid niet heel snel, maar voor de meeste situaties ruim voldoende.

Sandisk 8GBWe meten de snelheid waarmee de camera 15 foto’s in jpg of raw maakt én wegschrijft. De tijd gaat in bij het maken van de eerste opname, we stoppen als alle 15 foto’s zijn weggeschreven naar de geheugenkaart.

  • 15 beelden (RAW): ca. 9,5 seconden
  • 15 beelden (JPG): ca. 5,2 seconden

Nieuwe EF-M-lensvatting

Door het weglaten van de spiegel en de compacte behuizing is de afstand tussen lensvatting en sensor veel kleiner geworden. Simpelweg een EF-vatting op de camera zetten om daar de bestaande objectieven op te schroeven is dus niet mogelijk.
Canon heeft de EOS M voorzien van een geheel nieuwe EF-M-vatting. Gezien Canon laat is ingestapt in de markt voor compacte systeemcamera's zou je denken dat er ruim tijd is geweest om een uitgebreid assortiment aan EF-M-objectieven te ontwikkelen.

Blijkbaar hebben de objectievenbouwers van Canon zich met andere zaken bezig gehouden, want er zijn slechts twee objectieven beschikbaar voor de EOS M, een behoorlijk beperkte keuze.

Canon EF-M 22mm

Gelukkig laten deze EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 en EF-M 22mm f/2.0 wel een positieve indruk achter. Beide objectieven zijn uit metaal opgetrokken en voelen hoogwaardig aan. De 18-55mm voor de EOS M is een flinke vooruitgang ten opzichte van de grotendeels plastic kitlens voor de spiegelreflexen.

Ook op gebied van beeldkwaliteit weten de EF-M-objectieven ons positief te verrassen. De kitlens presteert goed en resultaten van de 22mm f/2.0 zijn behoorlijk indrukwekkend. Toch vinden we het een misser dat Canon niet meer objectieven heeft gelanceerd voor de EOS M. Het is nu afwachten tot er meer glaswerk komt, want de fabrikant heeft nog niets bekendgemaakt over nieuwe objectieven.

Canon EF-adapterCanon EF-adapter

Als antwoord op het magere objectievenaanbod heeft Canon wel een adapter in huis waarmee je EF(-S)-objectieven op je EOS M kunt gebruiken. De adapter zit zeer degelijk in elkaar en laat je alle EF-objectieven op de compacte systeemcamera gebruiken met behoud van autofocus en beeldstabilisatie (mits je objectief hierover beschikt).

Met de wat compactere objectieven zoals bijvoorbeeld een 50mm f/1.4, 85mm f/1.8 of 24/28mm f/2.8 vormt dat een prima hanteerbare combinatie. Met grotere zoomobjectieven zoals een 24-70mm f/2.8L of 70-200mm is de verhouding snel zoek. Handig is dat Canon de adapter heeft voorzien van een afneembaar statiefvoetje, zodat je de adapter op een statief kunt laten rusten en het gewicht van een zwaar objectief niet op de lensvatting terecht komt.

Canon EOS M met adapter en 85mm
Canon EOS M met EF-adapter en EF 85mm f/1.8

Filmfunctie

Net als bij de fotofunctie is het filmen met de EOS M vergelijkbaar met de dslr's van Canon. Je hebt keuze uit 1080p met 25 of 24 beelden per seconde en 720p met 50 bps. Volledige handmatige controle tijdens het filmen is mogelijk. De beeldkwaliteit is gelijk aan de 650D, 7D en 60D. Dat betekent dat je prachtige resultaten kunt behalen, wel is de sensor behoorlijk gevoelig voor moiré.

Een ingebouwde stereomicrofoon zorgt voor de geluidsopname, maar je kunt ook een extern exemplaar aansluiten. Audiolevels worden op het scherm weergegeven en je kunt deze aanpassen op de camera.

Ten opzichte van de EOS-spiegelreflexen heeft de EOS M een voordeel voor filmers: je kunt er vrijwel elk objectief op gebruiken met behulp van een adapter. Van Leica-glaswerk tot Canon FD-objectieven en alles wat daar tussen zit.

Voor filmers kan dit interessant zijn omdat oud glaswerk, dat niet meer op moderne spiegelreflexen past, vaak relatief goedkoop te krijgen is. Het gebrek aan autofocus is voor de serieuze filmmaker geen bezwaar. We hebben ondertussen een aantal adapters van Kipon binnen voor de EOS M, we zullen hier binnenkort een artikel over publiceren.

Magic Lantern heeft inmiddels de eerste stappen gezet voor een firmwarehack, die de filmfunctie van de EOS M nog uitgebreider moet maken. Net als bij de spiegelreflexen met Magic Lantern kun je onder andere focus peaking verwachten.

Canon EOS M accuMatige accu

In de compacte behuizing van de Canon EOS M schuilt een nieuwe accu: de LP-E12. Ben je een fanatieke fotograaf, dan is een reserveaccu geen overbodige luxe, want je bent vrij snel door de beschikbare stroom heen. Volgens de CIPA-norm kun je 230 foto's schieten met een volle accu, in de praktijk blijkt dat ook een realistische waarde.

Ten opzichte van de concurrentie is dat een weinig indrukwekkende waarde. Vrijwel alle compacte systeemcamera's uit het instapsegment houden het langer vol. 

We hebben een lijstje gemaakt van de opgegeven getallen voor een aantal camera's in dit segment. De Canon EOS M deelt de laatste plaats met de Nikon 1 J2.

Camera - Aantal foto's met een volle accu, volgens de cipa-norm:

  • Sony F3 - 470
  • Olympus Pen E-PL5 - 360
  • Panasonic GF5 - 360
  • Samsung NX200 - 330
  • Nikon 1 J2 - 230
  • Canon EOS M - 230

Conclusie

Canon mikt met de EOS M op gebruikers van compactcamera's die iets meer willen, maar een grote spiegelreflex niet zien zitten. Het instapsegment dus. Dat blijkt wel uit de persafbeeldingen die verspreid werden met de lancering van de camera.

Stijl is een belangrijk kenmerk van de EOS M en de camera misstaat inderdaad niet in een hip handtasje. Voor deze doelgroep biedt de EOS M prima beeldkwaliteit en zeer prettige bediening via het uitstekende touchscreen.

Canon EOS M in je handtasje

Een misser is de trage autofocus, ook voor deze doelgroep. Ondanks het gebruik van een hybride focussysteem met fasedetectiepunten op de sensor stelt de snelheid van de scherpstelling behoorlijk teleur.

Het ontbreekt de EOS M eigenlijk aan een 'unique selling point' ten opzichte van zijn concurrentie. Toch vermoeden we dat dit Canon niet in de weg wat staan aardig wat camera's te verkopen. Er is een grote groep Canon-gebruikers voor wie een dergelijke camera een mooie aanvulling kan zijn op het systeem. Je kunt al je EF(-S)-objectieven immers blijven gebruiken met volledige functionaliteit.

Bij de lancering van de Canon EOS M vroegen we onze lezers die met Canon fotograferen om hun mening over de camera. Uit de poll op Facebook blijkt dat er zeker interesse uit vanuit deze groep.

Stap je nieuw in, dan zijn er echter veel alternatieven op de markt. Zeker in de prijsklasse waar de EOS M zich bevindt bieden deze vaak meer mogelijkheden zoals een elektronische zoeker of een betere sensor.

Het is afwachten hoe Canon het EOS M-systeem verder gaat ontwikkelen. We vragen ons af waarom Canon zo lang heeft gewacht met deze camera, die grotendeels gebaseerd is op oude techniek. Wellicht wil Canon zichzelf niet in de vingers snijden en de camera dus niet beter maken dan haar spiegelreflexen.

Canon EOS M conclusie

Adviesprijzen Canon EOS M:

  • Canon EOS M + 18-55mm kit: € 849,-
  • Canon EOS M + 22mm plus adapter kit: € 979,-
  • Canon EOS M + 18-55mm + 22 mm kit: € 1049,- 
  • Canon EF-M 18-55mm: € 299,-
  • Canon EF-M 22mm: € 249,-
  • Canon EF(-S) adapter: € 129,-

Canon EOS M Kleuren

afbeelding van Henri

Volgens mij zijn ook de verstokte Canon gebruikers niet onder de indruk van deze camera: wat moet je nu met een camera van 850 Euro waar niet eens een fatsoenlijke zoeker op/in zit???

Ik prakkiseer er niet over om zo'n bedrag uit te geven voor een "kleintje erbij" naast mijn 5DII en 5DIII waarbij ik in fel licht niet eens een behoorlijke compositie kan maken! En dat gezwabber met een camera voor je gezicht draagt ook niet echt bij aan foto's die uitblinken in scherpte en compositie. Het enige voordeel van een camera zonder doorzichtzoeker is kostenbesparing voor de fabrikant!

En "het grote publiek" dat op zoek is naar "iets kleins en gemakkelijks" heeft momenteel erg veel keus en zal niet echt steil achteroverslaan van deze camera: noch van zijn prestaties, noch van zijn functies......

afbeelding van EOS M met Pro surfer Yannick de JAger

Professioneel Surfer Yannick de Jager test in deze EOS M campagne de nieuwe camera. Ziet er super strak uit..

http://www.tacky.nl/surf/video/?id=251891