‘De FUJIFILM GFX50S II heeft een prachtig design!’

DIGIFOTO Pro Ambassadeur Kevin Vervoort test: FUJIFILM GFX50S II

Kevin Vervoort 3534 0

In september 2021 bracht Fujifilm de GFX50S II uit, een middenformaat camera met 51.4 megapixel. Versie II is de opvolger van de inmiddels 3,5 jaar oude FUJIFILM GFX50S. Op het moment dat er een opvolger van een inmiddels bewezen camera wordt uitgebracht, ben ik nog nieuwsgieriger. Wat zou er verbeterd zijn aan dit model? 

Tekst en fotografie Kevin Vervoort 

Deze systeemcamera gebruikte ik in combinatie met de FUJINON GF35-70mm f/4.4-5.6 WR. Dit objectief is tegelijkertijd uitgebracht. De upgrade naar FUJIFILM GFX50S II ziet op er papier niet indrukwekkend uit, maar van binnen én van buiten zijn er wel duidelijk verschillen. 

Unboxing 

Volgens Fujifilm is de GFX50S II een “lichte” middenformaat camera. Bij het vasthouden van de camera valt meteen op dat de camera lekker in de hand ligt. Hij voelt robuust en vooral zeer stevig in de hand aan. Het is duidelijk dat Fujifilm aandacht heeft besteed aan de ergonomie. Persoonlijk vind ik niet dat deze camera licht aanvoelt, maar het is dan ook niet te vergelijken met een gemiddelde systeemcamera. Wellicht dat de beeldstabilisatie in deze camera het model ook wat zwaarder heeft gemaakt. 

De FUJIFILM GFX50S II beschikt over een groot en helder 3.2 inch LCD-scherm op de achterzijde. Het is prettig dat je het LCD-scherm in drie verschillende richtingen kan kantelen. Hierdoor is het mogelijk om opnames vanuit verschillende hoeken te maken. Goed om te weten, de camera is op 60 plaatsen afgedicht. Dit maakte de FUJIFILM GFX50S II geheel weerbestendig. Stof en regen vormen dus geen enkel probleem, net zoals temperaturen tot 10 graden onder nul. De combinatie van het lage gewicht, compacte behuizing en robuustheid maakt dat je deze camera onder vrijwel elke conditie inzet.

Over de camera 

De GFX50S II levert dankzij de 51.4 megapixel sensor superieure beelden op. Het allerkleinste detail wordt met deze camera haarscherp vastgelegd. De resolutie van de beelden is zeer hoog. De camera beschikt over een X-processor 4 die zorgt voor een “speciale”, maar vooral schitterende, kleurweergave. Het dynamisch bereik van de camera is dankzij de sensorgrootte (1.7 keer groter dan full-frame) ook zéér groot. Zowel fel verlichte delen als ook donkere schaduwen in de foto’s bevatten hierdoor veel details. In de nabewerking kun je nog meer details terughalen.

Over de FUJINON GF35-70mm f/4.4-5.6 WR

De FUJINON GF35-70mm f/4.4-5.6 WR is een compact maar vooral licht objectief. Het past in de palm van mijn hand en weegt slechts 390 gram. Door dit geringe gewicht is het objectief prettig om mee te nemen op reis, of op een lange fotografie sessie. Dit objectief is wat mij betreft een allrounder. De interne motor van het objectief zorgt ervoor dat je zeer nauwkeurig en automatisch kunt scherpstellen. Over het gehele zoombereik van het objectief kun je op een minimale scherpstelafstand van 35cm scherpstellen. De FUJINON GF35-70mm f/4.4-5.6 WR bestaat uit 11 lenselementen met twee ED-elementen. Aberraties worden hierdoor tot het minimum beperkt. Aan de buitenkant voelt te lens vooral stevig aan. Het is duidelijk dat het objectief tegen een stootje kan en dat er zorg is besteed aan de afdichting van het objectief. Met dit objectief kan je in slechte weersomstandigheden perfect foto’s blijven maken. Nog een pluspunt aan dit objectief is de zoomring. Deze zoomring kan je namelijk volledig naar binnen draaien waardoor de lens nog kleiner wordt (5 centimeter).

In de praktijk 

De FUJIFILM GFX50S II is met het FUJINON GF35-70mm f/4.4-5.6 WR-objectief een zeer krachtige combinatie. Ondanks dat de camera iets groter is dan een gemiddelde systeemcamera ligt de camera wel lekker in de hand. Het was voor mij mogelijk om uren fotoplezier te beleven zonder last te krijgen van schouders of armen. Voor mij een oprecht pluspunt aan deze camera.  De bediening spreekt voor zich, ook wanneer je niet gewend bent om met Fujifilm te fotograferen. Het menu van de camera is echter wel zeer uitgebreid en hier moet je echt wel even de tijd voor nemen.

Ik merkte meteen dat de autofocus trager werkt dan dat ik gewend ben van mijn eigen camera's. Dat maakt deze camera wat mij betreft minder geschikt voor actie en of sportfotografie. Portretten en landschappen zijn echter prima vast te leggen met deze camera. Dat de camera wat trager focuste dan ik gewend ben heb ik niet als storend ervaren. Je werkt met een enorme resolutie, het heeft ook zijn charme!

De specificaties van de camera op papier maakten mij vooral erg nieuwsgierig naar de beeldkwaliteit. Ik ging op zoek naar de indrukwekkende scherpte van de camera in combinatie met het dynamisch bereik. Daarom heb ik er voor gekozen om te gaan fotograferen onder slechte lichtomstandigheden. De camera moest zich naar bewijzen in de stad Rotterdam. Eigenlijk kwam ik er meteen achter dat de camera ook niet zo goed geschikt is voor straatfotografie. De straatfotograaf probeert vaak om onopvallend te werken, maar met een FUJIFILM GFX50S II in de hand is het echter onmogelijk om niet op te vallen. 

De EVF (electronic viewfinder) maakt het prettig om doorheen te kijken. Het licht is zacht en het beeld is haarscherp. Zoals bij alle systeemcamera’s zie je gelijk wat je aan het doen bent en wat dit voor invloed heeft op je foto’s. Het LCD-scherm aan de achterzijde van de camera is mooi en groot genoeg. Je kunt al goed zien dat de beelden haarscherp zijn.

Zoals we van FUJIFILM gewend zijn, is er weer aandacht besteed aan prachtige kleuren, details en dynamisch bereik. De FUJIFILM GFX50S II beschikt over 19 filmsimulaties die de kleurweergave van de analoge filmrolletjes van Fujifilm simuleren. 

Dankzij de effectieve beeldstabilisatie waarover de camera beschikt kun je perfect foto’s schieten uit de hand. Gedurende de avond in Rotterdam had ik geen statief meegenomen. Door de grote sensor kun je hogere ISO-waardes gebruiken en treedt ruis pas zichtbaar op boven ISO 8000. Of die ruis storend wordt bevonden is overigens heel persoonlijk.

"Pixel Shift Multi-Shot"-functie

De FUJIFILM GFX50S II beschikt over de "Pixel Shift Multi-Shot"-functie. Deze optie stelt je in staat om beelden te maken met een resolutie van maar liefst 200 megapixels zonder valse kleurweergave. De beeldsensor wordt met zeer hoge precisie verschoven om ervoor te zorgen dat iedere pixel in rood, groen en blauw wordt geregistreerd. Hierdoor kunnen valse kleuren volledig worden geëlimineerd en kan het onderwerp zeer nauwkeurig worden vastgelegd. Deze functie kan ook worden geconfigureerd om 51.4 megapixel te produceren, die gemakkelijker te hanteren zijn.

Conclusie  FUJIFILM GFX50S II

Voor fotografen die prioriteit geven aan beeldkwaliteit boven de opnamesnelheid is een middenformaat camera zeer interessant. De aanschafprijs van de FUJIFILM GFX50S II maakt dat de camera redelijk betaalbaar is (in vergelijking met andere digitale middenformaat camera's) en maakt het overstappen naar middenformaat een stukje aantrekkelijker. 

De FUJIFILM GFX50S II is een indrukwekkende camera die een genot is om te gebruiken. De camera heeft een eigen identiteit. Zowel de JPEG als RAW-beelden zijn fantastisch. De beeldkwaliteit is van een ongekend hoog niveau, vooral als je gebruik maakt van de FUJIFILM GF-objectieven. Minpunten zijn er natuurlijk ook. Je moet de camera in het begin even leren kennen, maar op het moment dat je gaat fotograferen raak je vanzelf verliefd. 

Adviesprijs: € 3.999,-
Info: fujifilm-x.com

Beoordeling  FUJIFILM GFX50S II

  • Beeldkwaliteit 10
  • Bediening 9
  • Behuizing 9
  • Prijs/kwaliteit 9
afbeelding van Kevin Vervoort

KevinVervoort | Fotograaf - DIGIFOTOpro ambassadeur

Bekijk alle artikelen vanKevin