DIGIFOTO Pro Awards

Review: Ricoh GR III, handheld schieten vanaf 1/10 seconde

Redactie 2001 0
De Ricoh GR III is een 24 megapixel APS-C compactcamera met een 28mm equivalent f/2.8 lens. Ten opzichte van zijn voorgangers heeft de camera een upgrade gekregen, van 16 naar 24 megapixel, een aanraakgevoelig scherm en de ingebouwde flitser is verwijderd. De camera leent zich door zijn compacte formaat uitstekend voor reizen. Tijdens een weekend naar de Veluwe kan de camera dan ook aan alle mogelijke tests worden onderworpen.
Handig is dat de camera beschikt over een 3-assige sensorstabilisatie, wat het in theorie mogelijk maakt om uit de hand te schieten zelfs met een sluitertijd tot 1/10 seconde. Met name bij het opnemen van video is dit goed merkbaar, bijvoorbeeld toen ik de camera op een loopbandfiets testte door mijn omgeving  te filmen. Ondanks de schokken die ik tijdens het rijden kreeg was de video-output soepel en stabiel.
Het 18,3mm (28mm equivalent) objectief bevat zes elementen in vier groepen, waarvan er twee asferisch zijn. Dit lijkt misschien een vereenvoudiging ten opzichte van de zeven elementen, vijf groepen van zijn voorganger, maar in praktijk heeft de GR III qua beeldkwaliteit van de sensor / lens combinatie de GR II voorbijgestreefd. De compactcamera heeft correcties ingebouwd (die ook uitgeschakeld kunnen worden) waardoor de foto's die direct uit de camera komen flink worden verbeterd: zo is er automatische peripheral illumination correction (om vignettering tegen te gaan) en is het ook mogelijk om het zogenoemde D-Range Correction toe te passen: waardoor highlights en schaduwen worden gecorrigeerd. Qua dynamisch bereik scoort de camera een voldoende, toch merk je dat de camera ondanks de digitale correctie het moeilijk heeft in gemengde lichtsituaties. Dit is bijvoorbeeld merkbaar bij de foto van de waterval waar de voorgrond erg licht was en de achtergrond wat donkerder.
Er zijn negen verschillende kleurprofielen beschikbaar om in te werken. Met name de modus Vivid levert prachtige beelden op die van je scherm springen. Voor de liefhebbers van retrofotografie zijn er verschillende zwart-witstanden en de retro functie, die de gemaakte foto's een sepia look geven. Ook prettig is de macrofunctie die de camera biedt. Hiermee kun je scherpstellen op slechts zes centimeter afstand. In de praktijk is dit vooral erg bruikbaar voor macrofotografie van bloemen en andere stilstaande beelden. De bijen die ik probeerde te fotograferen waren namelijk wat minder blij dat ik zo dichtbij kwam.

Conclusie

De camera heeft een goede RAW-kwaliteit en de closefocus functionaliteit werkt accuraat en prettig. De autofocus werkt goed, vooral in goede lichtomstandigheden. De camerastabilisatie is, zeker voor een compactcamera in dit prijssegment, een waardevolle toevoeging. Kleine minpunten zijn dat de camera geen 4K opneemt en dat de camera worstelt in moeilijke lichtsituaties.

Beoordeling

Beeldkwaliteit 7
Bediening 8
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 8

Eefke Burg testte de Ricoh GR III in DIGIFOTO Pro 3.2019 en beoordeelde de compactcamera met een Goud award. Bestel DIGIFOTO Pro 3.2019 en andere edities gemakkelijk in onze webshop.

Specificaties

Prijs € 899,- inclusief btw
Afmetingen 109 x 62 x 33 mm
Gewicht 257 g
Resolutie 24 megapixel
Video 1080p  60 frames  per seconde
Kleur zwart
Info www.ricoh.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie