UPDATE: We zijn aan de slag gegaan met Photoshop om een impressie te maken van de nieuwe 1-serie:

Nikon kwam al direct bij de introductie van de 1-serie met twee productlijnen, de J- en de V-serie. De V1 en later V2 zijn gericht op de gevorderde gebruiker, maar we zien die camera's maar weinig in het straatbeeld opduiken. Is het te wijten aan de relatief kleine sensor, of is het misschien het weinig aantrekkelijke uiterlijk dat de V2 parten speelt? Nikon lijkt het over een andere boeg te gaan gooien met een nieuwe camera die duidelijk geavanceerder is dan de J- en S-serie, maar de evf en het markante uiterlijk van de V-serie inruilt voor een klassieker voorkomen. De tekeningen kwamen we tegen op de website van OHIM.

Nikon 1 Advanced

Patenttekeningen

Het zal je niet zijn ontgaan dat we zo af en toe patentwebsites afspeuren en daar soms verrassende dingen tegenkomen. Zo waren we de eersten ter wereld die beeld konden laten zien van de Panasonic GX7, kwamen we pas nog met een aantal onbekende Panasonic-tekeningen en lieten we je de nooit gekomen Nikon 1-camera's zien. We hebben een zeer sterk vermoeden dat deze Nikon 1-camera wél gaat komen.

Daar hebben we goede redenen voor. Zo zijn de tekeningen veel gedetailleerder dan die van de eerdere Nikon 1-camera's, dit ziet er behoorlijk af uit. Daarnaast is het design op dezelfde dag vastgelegd als dat van de eind vorig jaar gepresenteerde Nikon AW-1, iets wat bijvoorbeeld Olympus ook gedaan heeft met de OM-D E-M1 en de OM-D E-M10 (die we nu dus net te laat zijn tegengekomen).

Nikon 1 Advanced

Ruimte

Verder is er in het Nikon 1-assortiment ook ruimte voor een dergelijke camera. Zoals gezegd weet de V2 niet veel handen op elkaar te krijgen terwijl de markt zeer enthousiast reageert op klassiek vormgegeven camera's als Nikon's eigen DF, de Olympus OM-D's en de Fujifilm X-camera's. Vorig jaar introduceerde Nikon de 32mm f/1.2, een eerste teken dat de fabrikant het hogerop wil gaan zoeken.

Specificaties en naam

Wat de specificaties van het toestel worden is uiteraard nog gissen. We vermoeden wel dat Nikon net als bij eerdere camera's uit de 1-serie flink zal inzetten op snelheid. Opvallend is dat een elektronische zoeker ontbreekt, wellicht komt deze als optie in de vorm van een externe zoeker beschikbaar. Ook de naam weten we nog niet, maar als we een gokje moeten wagen, dan maken volgens ons Nikon 1 F1 en Nikon 1 X1 een goede kans. Een andere optie is dat Nikon met dit toestel de V2 zal vervangen en dat deze dus als V3 door het leven zal gaan. In dat geval is het weglaten van een evf nog opvallender. We zetten daarnaast in op de aankomende CP+-beurs in Yokohama, 13 tot en met 16 februari, als mogelijk introductiemoment.