Blauwe bliksem gefotografeerd door astronauten

Blauwe bliksem gefotografeerd door astronauten

Nadja Geskus 1266
Jarenlang zagen astronauten onverklaarbare blauwe flitsen. Iets wat nooit is vastgelegd en soms werd gezien als de hallucinaties ten gevolge van de effecten van ruimtereizen. Maar astronaut Andreas Mogenson brengt verandering in die vooroordelen. Hij legde de blauwe bliksem vast vanuit het internationale ruimtestation ISS.

Blauwe bliksem

De Deense astronaut Andreas Mogenson heeft in september 2015 vanuit het ISS foto’s gemaakt van de blauwe bliksem. Nu, na het uitvoerig bestuderen van de beelden, heeft het Deense National Space Institue bevestigd dat zijn beeldmateriaal 245 blauwe bliksems bevat. De blauwe bliksems kunnen tot wel 40 kilometer pulseren. Ze zijn gemiddeld tussen de 83 en 125 milliseconden te zien.

Blauwe bliksem gefotografeerd door astronauten

Onderzoek

Deze nieuwste bevindingen tonen aan dat het ruimtestation een geschikte locatie is van waaruit de astronauten deze ongrijpbare weerfenomenen kunnen waarnemen. ‘Het gebeurt niet elke dag dat je een nieuw weer fenomeen op film kunt vastleggen, dus ik ben erg blij met het resultaat,’ vertelt Andreas Mogenson. Het fenomeen is niet afkomstig uit de ruimte, maar komt van de aarde. De blauwe bliksem kan echter alleen vanuit de ruimte worden waargenomen. Er is nog geen verklaring voor de blauwe flitsen, maar vermoed wordt dat het gerelateerd is aan bliksem.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja