Sony patenteert ‘Phase Detection AF’ op beeldsensor

Julian 1047
Een patent van Sony beschrijft een beeldsensor die eveneens fungeert als Phase Detection AF-sensor, door middel van extra pixels. De nieuwe focusmethode lijkt bij uitstek geschikt voor een spiegelloze camera.

Het patent, door Sony ingediend op 9 februari 2009, beschrijft een sensor met extra ‘pixelsites’, als toevoeging aan de traditionele RGB-sites waaruit een pixel is opgebouwd. De nieuwe pixels zijn in tweetallen verdeeld over de sensor, om zo elk vanuit een andere hoek licht te kunnen vangen via de microlens op de pixels. Deze toegevoegde ‘AF-pixels’ moeten de rol van de traditionele Phase Detection AF-sensor in de camera overnemen.

Autofocus kan op verschillende manieren toegepast worden. Spiegelreflexen werken met Phase Detection, waarbij het licht via de spiegel gesplitst wordt richting de zoeker en een speciale AF-sensor onderin de camera. Deze snelle AF-methode werkt niet meer bij gebruik van Live View, gezien de spiegel dan omhoog is geklapt en de AF-sensor niet meer belicht kan worden. In de regel wordt er dan overgestapt op Contrast Autofocus, een methode waarbij de beeldsensor aan de hand van contrastdetectie de scherpstelafstand kan regelen. In vrijwel alle gevallen is Contrast-AF flink trager dan Phase Detection. Alleen Panasonic  heeft een snelle variant weten te implementeren in haar Micro Four Thirds-camera’s.

De nieuwe oplossing van Sony lijkt bij uitstek geschikt voor een spiegelloze camera. Geruchten dat Sony deze nieuwe markt in zal stappen doen al langer de rondte. Concrete aanwijzingen zijn echter nog niet verschenen.