Infraroodfotografie: bouw je camera om

Julian Huijbregts 22386
Wil je compromisloos aan de slag met infraroodfotografie, dan is er een oplossing: het verwijderen van het hot mirror filter in de camera. Met een flinke portie durf zelf te doen, of uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Zie het onzichtbare

Meer weten?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? 
In DIGIFOTO Pro 1/2008 lees je in een 5-pagina feature artikel alles over de theorie en de praktijk van infraroodfotografie. Ook zonder je camera te opereren kun je aan de slag.

Net als het oog is een digitale beeldsensor gevoelig voor licht. Eigenlijk zijn deze sensoren iets té gevoelig, ze kunnen ook een klein deel van het infraroodspectrum waarnemen. Op je foto’s zie je hier niets van terug, dankzij het hot mirror filter in de camera. Dit is een filter voor de sensor dat vrijwel al het infrarode licht blokkeert. Zonder hot mirror zou de kleurweergave niet meer overeenkomen met wat wij zien.

Om infrarood licht te fotograferen moet je deze blokkade dus omzeilen. Dat kan, door een infraroodfilter voor de lens de plaatsen. Zo’n filter houd juist het zichtbare licht tegen en laat alleen infrarood licht door. Nadeel is dat er nu nog maar heel weinig licht op de beeldsensor valt. De hot mirror houdt immers vrijwel al het infrarode licht tegen en het infraroodfilter doet hetzelfde met het zichtbare licht. Het resultaat: erg lange sluitertijden.

Om deze lange sluitertijden te omzeilen zal je het hot mirror filter in de camera moeten vervangen. Ofwel door een stuk doorzichtig glas, maar ook kun je direct een infraroodfilter op de sensor (laten) plaatsen. Dan is een filter voor de lens niet meer nodig.

Doe het zelf
Durf je zelf de operatie aan? Op internet zijn voor verschillende camera’s handleidingen te vinden hoe je deze klus moet klaren. De Canon G serie is populair bij ‘doe het zelvers’. De Canon G2 of G3 vind je op de bekende veilingsites voor ongeveer 100 euro. Ondanks dat ze al wat ouder zijn, produceren ze prima foto’s dankzij de grote lens en de mogelijkheid om in RAW te werken. Deze grotere bewerkingsruimte kan goed van pas komen met infraroodfotografie. Ook de Nikon Coolpix 995 en 5400 zijn populaire ‘ombouwcamera’s’

Instructies voor het ombouwen van:
- Canon G3 en G5
- Canon G1 en G2
- Nikon Coolpix 995
- Nikon Coolpix 5400




Spiegelreflex

Wil je infrarood fotograferen met maximale kwaliteit, dan kom je uit bij een spiegelreflexcamera. Ook deze worden tweede hands steeds goedkoper. Camera’s als de Canon 300D, 350D en Nikon D70 zijn te vinden vanaf 200-250 euro. Het ombouwen van een DSLR is een vrij delicate klus. Maar ook hiervoor zijn diverse ‘doe het zelf’ handleidingen te vinden.

Doe het zelf-instructies voor:
Nikon D50, D70, D100, D1, D1x
Canon 5D, D60, 10D, 20D, 300D, 350D

Uitbesteden
Ben je geen held met de schroevendraaier? dan zijn er verschillende partijen te vinden die (spiegelreflex)camera’s voor je kunnen ombouwen. De prijzen varieren per camera en beginnen vanaf zo’n 300 dollar. Een aantal opties op een rij:

www.maxmax.com/IRCameraConversions.htm
Prijs: ca $450

www.irdigital.net
Prijs: $350-$500

www.advancedcameraservices.co.uk
Prijs: vanaf £175.00

spencerscamera.com
Prijs: $300-$500

www.lifepixel.com/shop/cart.php
Prijs: $300-$400