Hands On Preview: Nikon D4

Hands On Preview: Nikon D4

jesse kraal 14824 9
Een dag voor de officiële presentatie mocht DIGIFOTO Pro al een eerste blik werpen op Nikon's nieuwe vlaggenschip, de D4. Deze camera moet het gaan opnemen tegen de Canon 1D X en doet dat onder andere met een 16-megapixel fullframe-sensor en een geavanceerde video-functie.
Nikon D4

Veel van de geruchten die we eerder plaatsten op onze website blijken te kloppen. Zo heeft de Nikon D4 inderdaad een 16-megapixel fullframe-sensor. Ook de maximale opnamesnelheid van 11 beelden per seconde blijkt te kloppen. Die snelheid haal je overigens alleen met vastgezette belichting en autofocus. Wil je deze tijdens het schieten blijven gebruiken dan is de snelheid maximaal 10 fps. Over het iso-bereik was wel wat onenigheid, deze blijkt van 100 tot 12.800 iso te lopen. Wel kun je het bereik uitbreiden tot 50-204.800 iso.

Nikon D4

Nieuw is de Expeed 3-beeldprocessor, die voor razendsnelle datadoorvoer moet zorgen. Ook is het spiegelhuis compleet opnieuw ontworpen. De sluiter is getest op 400.000 opnames. In de Nikon D4 gaat een nieuwe EN-EL18 batterij met capaciteit van 21,6wh. Deze is goed voor 2600 opnames volgens de CIPA-norm.

Verbeterde autofocus

Het MultiCAM 3500FX autofocus-systeem van de D3s werd voor de Nikon D4 grondig herzien. Het aantal focuspunten is nog steeds 51, maar de gevoeligheid nam met 1 EV toe. Scherpstellen kan daardoor al bij een lichtsterkte vanaf -2EV.

Door een verhoogde gevoeligheid blijft de autofocus voortaan ook werken bij objectieven met een maximaal diafragma van f/8. Dit komt vooral van pas bij gebruiker van de 600mm- en 800mm-Nikkor's, in combinatie met een teleconverter. Nieuw is ook de automatische autofocusoriëntatie. Deze beweegt het gekozen focuspunt mee als je de camera een kwartslag draait.

Nikon D4

XQD-geheugenkaarten

Als eerste camera zal de Nikon D4 gebruik maken van de nieuwe XQD-geheugenstandaard. Gelijk overstappen hoeft niet, want de D4 ondersteunt ook de vertrouwde compactflash-kaartjes. Met de huidige generatie XQD-kaartjes kan een snelheid gehaald worden van 125MB/s, in de toekomst zal dit oplopen tot zo'n 500MB/s volgens Nikon. De buffer van de camera biedt plaats aan 200 jpg's of 100 raw-bestanden. Sony heeft vandaag de eerste XQD-kaarten geintroduceerd die je in de Nikon D4 kunt gebruiken.

Nikon D4

Lichtmeter met 91.000 pixels

Voor de D4 ontwikkelde Nikon een nieuwe lichtmeter, met meer pixels dan voorheen. Een rgb-sensor met 91.000 pixels met scene- en gezichtsherkenning moet zorgen voor een gebalanceerd uitgelichte foto. Daarnaast 'helpt' de sensor van de lichtmeter ook de autofocus. Als de lichtomstandigheden zo slecht zijn dat het dynamisch bereik van de camera dit niet meer aan kan, kun je gebruik maken van de nieuwe hdr-functie. Deze combineert twee verschillend belichte foto's in de camera tot één beeld. Je kunt de functie toewijzen aan de bracketing-knop op de D4.

Nikon D4 back

Verbeterde ergonomie

Je kunt het verschil tussen de D3-serie en de nieuwe D4 vrij duidelijk zien, de camera-behuizing is dan ook volledig herzien. Net als bij de Canon 1D X is de D4 voorzien van extra knoppen, waardoor je als je de camera in de verticale positie gebruikt, nog steeds gemakkelijk alle functies kunt bedienen. De portretgreep heeft een verbeterde houvast, maar is niet - zoals bij de Canon 1D X - identiek aan de 'gewone' greep.

'Wide gamut lcd'

Het beeldscherm telt nog steeds 920.000 beeldpunten, maar is wel verbeterd. Het is een zogenaamd 'wide gamut-scherm', dat een veel groter deel van het kleurenspectrum kan laten zien. Nieuw voor de professionele camera's van Nikon is de lichtsensor, die de verlichting en het contrast van het scherm kan aanpassen aan de lichtomstandigheden. Voor meer gebruiksgemak zijn de knopjes op de camera ook verlicht.

Nikon D4 schuin

Netwerkkabel in je camera prikken

Naast de bekende aansluitmogelijkheden vind je op de D4 nu ook een standaard netwerkaansluiting, zodat je je beelden meteen via een lan-verbinding kan doorsturen naar je computer of naar de beeldredactie. Naast een audio-in, waarop je een externe microfoon kunt aansluiten, heeft de D4 ook een audio-uit, zodat je met een koptelefoon direct het opgenomen geluid kunt horen.

Je hebt niet per-se een netwerkkabel nodig voor een lan-verbinding. Met de nieuwe WT-5 transmitter kun je je Nikon D4 ook verbinden met een draadloos wifi-netwerk. Het apparaatje, dat je op de zijkant van de camera klikt, kan ook maximaal drie andere D4's met een WT-5 aansturen.

Nikon D4

Camera besturen met je iPhone of iPad

Of je nu via een kabel of via wifi je camera met een netwerk verbind, je kunt via de computer of via een Android- of iOS-app de camera besturen en foto's bekijken en doorsturen. Zo kan een beeldredactie tijdens een sportwedstrijd alvast de foto's bekijken die de fotograaf zojuist geschoten heeft. Speciaal voor fotojournalisten is er nu de mogelijkheid om een volledige lijst aan IPTC-metatags toe te voegen aan de foto's.

Geavanceerde mogelijkheden voor video-opnames

Ook Nikon ontkomt niet aan full hd-video en rust de D4 hiermee uit. Met 24, 25 of 30 beelden per seconde in 1080p en 60 fps in 720p lijkt de videofunctie niet heel vernieuwend. Toch zijn er een aantal andere opvallende mogelijkheden. Zo kan de camera die full hd-opnamen maken in drie verschillende uitsneden, met FX, DX en CX-crop. In die laatste stand gebruik je precies 1920 x 1080 pixels en heb je geen last van moiré . Al tijdens het filmen kun je zelf markeringen aangeven in je video, zodat je tijdens de nabewerking snel naar bepaalde delen kunt navigeren.

Nikon D4

Vooral bijzonder is de mogelijkheid om video op te nemen via de hdmi-uitgang. De camera kan output genereren die vrij is van symbolen. Hierdoor omzeil je de tijdslimiet van dertig minuten of de datalimiet van 4GB. De enige limiet die je dan nog hebt is de capaciteit van de externe hdmi-recorder. Een ander voordeel is dat je tijdens hdmi-recording ook tijdens het filmen je diafragma kunt regelen met stapjes van 1/8e stap, vrijwel vloeiend dus. De ongecomprimeerde raw-videodata die je zo verkrijgt heeft een datastroom van 180Mb/s.

De eerste video's gemaakt met pre-productiemodellen van de Nikon D4 zijn al te bewonderen.

Nikon D4 top

Geen testfoto's

Helaas waren de twee aanwezige D4's nog preproductie-exemplaren en konden we daardoor geen testfoto's maken.Gelukkig ligt de Nikon D4 al vanaf 19 februari 2012 bij de winkels. Nog voordat Canon de 1D X op de markt brengt, die verschijnt in maart 2012. De adviesprijs van de Nikon D4 ligt op 5929 euro inclusief btw, ongeveer vierhonderd euro duurder dan de introductieprijs van de Nikon D3s.

Joe McNally heeft al wat uitgebreider met de Nikon D4 kunnen werken, zijn ervaringen lees je op zijn blog.

Nikon D4 review

We proberen zo snel mogelijk een testexemplaar te bemachtigen, zodat we de D4 uitgebreid aan de tand kunnen voelen. We verwachten de Nikon D4 review in DIGIFOTO Pro 1.2012 te publiceren.

Nikon D4

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Anonymous

Het ISO bereik ontgoocheld toch? De D4 geeft niet meer dan de 3Ds. Hij zal wel minder ruis hebben op 12800 maar in de ISO standaard niet echt meer bieden.

afbeelding van MarcelR

Is de pixelrace nu over?

afbeelding van Anonymous

Ja, maar Nikon is er niet. De Canon 1Dx heeft 100-51200 ISO. Nikon zal de strijd verliezen.

afbeelding van Henri

Eerst de resultaten maar eens afwachten
alvorens te (ver)oordelen?

afbeelding van D4

Voor hetzelfde geld is de Nikon op ISO 12.800 zelfs nog beter dan de Canon 1Dx op ISO 6400.. ik zeg niet dat het zo is, maar Nikon was met de D3S ISO-King

afbeelding van D4

Nikon heeft nooit meegedaan aan pixelrace?

Nikon D40 6mp
Nikon D60 10mp
Nion D200 10mp
Nikon D300 12,3mp
Nikon D700 12,2mp
Nikon D3s 12,1mp
Nikon D3x 24,5mp (studiocamera)
Nikon D4 16,2

En volgens mij zat/zit Canon altijd ver boven het aantal pixels van Nikon. Tevens begrijp ik niet waarom mensen hier zo op kicken. Canon gebruikt doorgaans sensoren met een cropfactor van 1,6 en propt meer pixels in deze sensor dan de nikon sensors met cropfactor van 1,5. En meer pixels betekent meer ruis.

afbeelding van sjvdp

http://nl.fotovideo.nu/reviews/2504/5/nikon-d4-preview---specificaties-f... meer over deze camera, maar ik ga wel voor de d800

afbeelding van patrick

ik heb een vraag ik kan een Duitse camera Nikon d4 koppen wat is het verscheel met het de Nederlandse Nikon d4 ?

afbeelding van Julian

De camera is exact hetzelfde. Wellicht zit er een duitse handleiding bij en misschien moet je de taal zelf even op Nederlands zetten. Controlleer ook hoe het zit met garantie, wellicht loopt dat dan via Duitsland.