Preview: hands-on Nikon Z 9

Redactie DIGIFOTO Pro 1614
Onlangs introduceerde Nikon haar nieuwste topmodel: de Nikon Z 9. Wij waren bij de presentatie om het vlaggenschipmodel alvast uit te proberen.

Dit artikel is geschreven door Dré de Man en bevat een beknopte versie van onze eerste indrukken met de Nikon Z 9. Het hele artikel lees je in DIGIFOTO Pro 5.2021. - Nu verkrijgbaar in onze webshop, zowel op papier als digitaal te lezen! 

Onder Nikon-aficionado’s gonsde al weken het gerucht dat de Nikon Z 9 een D3-moment zou creëren. Voor wie het niet (meer) weet: de D3 was Nikons eerste digitale full frame camera. Die had lang op zich laten wachten, maar het werd ook de eerste full frame camera die het allemaal goed deed. Tot de komst van de Nikon D3 kleefde aan digitaal, zeker in full frame, nog steeds een zeker onvolwassenheid. Er waren problemen met de ruisarmoede en dynamiek en met het gebruik dan wel de beschikbaarheid van groothoeken. Met de D3 introduceerde Nikon twee technieken die die problemen oplosten: naadloze pixels die veel meer licht opvingen én die speciale kleine lensjes hadden die ook de onder een hoek invallende lichtstralen van groothoeken goed konden opvangen. Met de komst van de D3 waren alle kinderziektes van digitaal eindelijk voorbij – althans bij Nikon.

Gaat de geschiedenis zich herhalen? In ieder geval is de introductie van de Nikon Z 9 een belangrijk moment. Nikon durfde het namelijk aan om hun professionele topcamera te vervangen door een spiegelloze versie. De gebruikers van de Nikon D6 vormen een uiterst kritische groep, omdat ze voor hun broodwinning afhankelijk zijn van DSLR’s die onder alle omstandigheden snelle series van superscherpe opnamen maken. Nikon was ook moedig in een ander opzicht: het liet de mechanische sluiter gewoon weg. De elektronische zoeker kent nu werkelijk absoluut geen black-out meer en hij is de helderste van de markt: die twee zaken samen maken dat hij in geen enkel opzicht manier onderdoet voor een reflexzoeker.

Misschien is de belangrijkste verandering wel dat de AF gebruik maakt van een stacked sensor, dus van een sensor met een extra laag voor de verwerking van het beeld ten behoeve van de scherpstelling. Dankzij de artificiële intelligentie (deep learning) is de camera in staat niet alleen mensen (bovenlichamen, hoofden en ogen) maar ook allerlei verschillende diersoorten en voertuigen te herkennen – ook tegelijkertijd. De camera kan ook automatisch het onderwerp herkennen en de scherpstelling en het tracken daarop aanpassen. Dat gaat een principiële stap verder dan alleen oogherkenning: de camera neemt zelfstandig beslissingen op basis van beeldherkenning binnen een tijdsspanne die korter is dan onze waarneming. Schakel je dat uit dan heb je ook nog eens de 3D-tracking die we kennen van de reflexen.

Ook qua beeldsnelheden is de Nikon Z 9 veruit de snelste camera op de markt, en hij heeft in combinatie met de snelste kaarten een oneindige buffer. Dat wil zeggen dat de buffer van de camera nooit vol raakt omdat de camera de foto’s blijft wegschrijven, je kunt gewoon 1000 beelden en meer achter elkaar maken. Dan biedt de camera ook nog eens 8k bij 60p, met andere woorden: hij is ook qua video op de toekomst voorbereid, wel belangrijk bij een camera voor die prijs. Ook uniek: de camera heeft een zeer degelijke in drie richtingen klapbare monitor, zodat je ook bij staande opnamen vanuit extreme standpunten op de monitor het beeld kunt volgen.

Sensor

De sensor van de Nikon Z 9 is niet vergelijkbaar met eerdere sensoren van Nikon. Allereerst is het een stacked sensor, dat wil zeggen dat er aan de achterkant nog een tweede laag op zit die de beeldherkenning en andere berekeningen uitvoert voor de autofocus. Daardoor zijn dus bijna alle scherpstelpunten in staat het onderwerp dynamisch te volgen. Daarna gaat het signaal naar twee aparte kanalen; een voor de zoeker en een ander kanaal voor het beeld. De drie processen kunnen elkaar dus niet negatief beïnvloeden qua snelheid. Dat is dus heel anders dan bij de alle andere sensoren van Nikon.

Conclusie

Over een paar maanden weten we zeker of we van een D3-moment kunnen spreken, maar we kunnen het zeker een Z 9-moment noemen. De Nikon Z 9 is professionele spiegelloze camera die in alle opzichten de beloften waar maakt. Dankzij de artificiële intelligentie denkt de scherpstelling mee met de fotograaf, maar dan veel sneller. 200 beelden per seconde is uiteraard veel te snel voor een mens om te volgen – maar niet voor de Z 9. De beeldsnelheden openen ook geheel nieuwe mogelijkheden. De sensor met zijn universele kwaliteiten verenigt alles in zich wat je kunt wensen.

Prijs: € 5.999,-
Info: nikon.nl

Dit artikel is geschreven door Dré de Man en bevat een beknopte versie van onze eerste indrukken met de Nikon Z 9. Het hele artikel lees je in DIGIFOTO Pro 5.2021. - Nu verkrijgbaar in onze webshop, zowel op papier als digitaal te lezen! 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie