DIGIFOTO Pro Ambassadeur Kevin Vervoort aan de slag met 

Review Nikon MB-N11 Battery Grip voor Nikon Z 6(ii) en Z 7(ii)

Redactie DIGIFOTO Pro 8088
DIGIFOTO Pro Ambassdadeur Kevin Vervoort mocht aan de slag met de uiterst gewilde Nikon MB-N11 Battery Grip. Met dit accessoire heb je meer grip op je camera én kun je werken met extra accu’s. In dit artikel lees je Kevin’s bevindingen en uiteindelijke oordeel.

Gedurende een periode mocht ik de Nikon MB-N11 Battery grip testen op mijn eigen Nikon Z6 II systeemcamera. Deze grip is speciaal ontworpen voor de Z6 II en Z 7 II en past dan ook niet op de andere camera’s uit de Z-serie. Wat meteen opvalt aan de grip dat is dat deze van hard en stevig materiaal gemaakt is en wel tegen een stootje kan. 

Bij montage van de grip op de camera valt het oog meteen op een inkeping in de grip. Deze inkeping is er speciaal voor gemaakt om het batterijklepje in op te bergen. Dit klepje moet namelijk van de camera verwijderd worden om de grip te monteren op de camera en door het op deze manier op te bergen, kun je er zeker van zijn dat je het niet snel zal kwijtraken. De grip sluit na montage naadloos aan op de camera door middel van een draai-locksysteem en is meteen te bedienen.

In de praktijk 

Door gebruik te maken van de battery grip, kun je op een comfortabele manier verticale opnames maken met de verticale ontspanknop. De Z-serie van Nikon heeft voor mij als grootste voordeel dat de camera’s kleiner van formaat zijn en hierdoor lichter aanvoelen dan een gemiddelde DSLR. Door gebruik te maken van de grip word de camera automatisch robuuster maar ook zwaarder. Daar staat tegenover dat je wel meer grip hebt op de camera als je gebruikt maakt van de zwaardere Z-objectieven, zoals bijvoorbeeld de Nikon Z 24-70 f/2.8. Mocht je gebruik maken van de FTZ-adapter dan is er genoeg ruimte tussen de grip en je vingers. Je zal zien dat de adapter niet in de weg gaat zitten.

Zelf testte ik de grip samen met de Nikon Z 50mm f/1.2. Ik merkte als snel dat een grip onmisbaar is bij deze combinatie. Je hebt door gebruik te maken van de grip meer ruimte voor je vingers. Bovendien is de camera door het gebruik van de grip meer in balans en kun je stabieler fotograferen. Ook kun je bij verticale opnamen gebruik maken van de extra knoppen en instelwielen op de grip. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het scherpstelpunt te verplaatsen of je autofocus te locken.

De grip biedt je natuurlijk ook de mogelijkheid om extra lang door te fotograferen, er is namelijk plaats voor twee accu’s. Er bestaat een mogelijkheid om de accu’s op de Z 6 II en Z 7 II door middel van een USB-kabel op te laden. Dat is erg handig, want dan hoef je de accu’s er niet één voor één uit te halen.  Aan de achterzijde van de grip zijn controlelampjes verwerkt. Hieraan kun je aflezen of de accu’s vol zijn na of tijdens het opladen. Twee accu’s kunnen achter elkaar opgeladen worden terwijl de battery grip is losgekoppeld van de camera.

Het schijnt dat je de grip ook kunt gebruiken met een continu USB-stroom of voeding aansluiting (hotswapping). Hier heb ik zelf nog geen gebruik van gemaakt, maar deze functie kan absoluut handig zijn op het moment dat je de grip in een studio wilt gaan gebruiken. Ook buiten een studio is de grip fantastisch om mee te werken. Je hoeft je geen zorgen te maken als je bijvoorbeeld fotografeert in een vochtige of stoffige omgeving. De grip is namelijk stofbestendig en spatwaterdicht. Dit laatste is geruststellend, mocht je onverwachts of juist verwacht in een regenbui staan te fotograferen.

Conclusie Nikon MB-N11 Battery grip

De Nikon MB-N11 Battery grip is een accessoire die verschillende voordelen biedt tijdens een foto- of videoreportage. Het belangrijkste voordeel is dat de battery grip meer stroom levert doordat je er twee accu’s in kwijt kunt. Daarnaast biedt het accessoire meer stabiliteit bij gebruik van zwaardere objectieven uit de Z-serie. Het maakt de camera’s echter wel groter en zwaarder. Zelf maak ik gebruik van prime objectieven uit de Z-serie van Nikon, lichtere en compacte exemplaren. Het is aan je eigen persoonlijke voorkeur of de grip een meerwaarde heeft voor jouw Nikon Z 6 II of Z 7 II. Ga je voor meer grip en stabiliteit dan is de battery grip onmisbaar. 

Beoordeling Nikon MB-N11 Battery grip

Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 8

Over Kevin Vervoort

Documentaire en reportage fotograaf Kevin Vervoort maakt als ambulanceverpleegkundige ingrijpende momenten van heel dichtbij mee. In 2020 werkte hij aan het front bij de eerste golf van de corona pandemie. Uiteraard liet hij zijn camera niet thuis, wat resulteerde in een zeer bijzondere documentaireserie. Hij vliegt zijn fotografie altijd aan volgens het bekende “Fly on the wall”-principe, waarbij hij vastlegt wat hij meemaakt en zo min mogelijk ingrijpt in de situatie. Kevin focust zich op het vertellen van bijzondere verhalen, of dit nu een trouwerij, een afscheid, familieshoot of bedrijfsreportage is.’

Bekijk zijn werk via:
Facebook: Kevin Vervoort fotografie
Instagram: @Kevinvervoortfotografie

afbeelding van Kevin Vervoort

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie