De neefjes van Jean-Pierre Jans

Redactie 2278
[COLUMN] Op 17 december verbrak de Volkskrant met onmiddellijke ingang de samenwerking met freelance fotograaf Jean-Pierre Jans. Hij zou zijn foto’s met de regelmaat van de klok gemanipuleerd hebben en ging daarbij steeds opzichtiger en onnauwkeuriger te werk.

De mensen bij de Volkskrant besloten de beelden van Jans door een stel experts in witte jassen te laten onderzoeken. En wat bleek, de beelden waren inderdaad gemanipuleerd.  Jans zei van helemaal niks te weten. Hij kwam met een verhaal over zijn twee dekselse neefjes aanzetten. Die zouden stiekem het hertje aan zijn foto hebben toegevoegd met Photoshop en dat weer op zijn schijf hebben opgeslagen. Jans had het extra hertje niet gezien en de foto zo naar de redactie van de Volkskrant gestuurd.

Ik probeer me de discussie tussen de redactie van de Volkskrant en fotograaf Jans voor de geest te halen. Volkskrant: "Jean-Pierre, wat een lulverhaal over je neefjes. Geef dan verdorie toe dat je zelf in Photoshop heb zitten klonen!" Jans: "Jullie kennen mijn neefjes nog niet. Wie denken jullie wie er verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis? Dat zijn wel die koleertige neefjes van mij! Ze flikken van alles die twee en komen er altijd mee weg. Het aftreden van Vogelaar, de veel te hoge prijs voor de D3x, de overstromingen in Cambodja, de schoen naar het hoofd van Bush, allemaal hun werk. Je moet ze echt niet onderschatten die twee! Van wat ik nu ga zeggen, heb ik geen glashard bewijs, maar het zal me écht niks verbazen of ze zijn ook verantwoordelijk voor die fraudezaak bij Fortis."

"Jean-Pierre, wat een lulverhaal over je neefjes. Geef dan verdorie toe dat je zelf in Photoshop heb zitten klonen!"

Volkskrant: "Maar Jean-Pierre, die geluidsman heeft net nog verklaard dat hij nooit hertjes voorbij heeft zien komen toen hij daar zat." Jans: "Jullie hebben de neefjes echt niet door. Natuurlijk hebben de neefjes hem gedreigd met van alles en nog wat om dit te verklaren."
Volkskrant: "Jean Pierre, je draait echt door nu!" Jans: "En dat allemaal omdat ik ze geen eurootje gegeven heb voor hun rapport."

Zo moet het ongeveer gegaan zijn. Jean-Pierre is inmiddels druk in onderhandeling met de AIVD. Daar kunnen ze wel een redelijke fotograaf gebruiken die niet vies is om de werkelijkheid op foto’s geweld aan te doen.

afbeelding van Redactie
Door: DIGIFOTO Pro

DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van DIGIFOTO