Interessante video over Collodiumfotograaf David Rambow

Interessante video over Collodiumfotograaf David Rambow

Nadja Geskus 1214
David Rambow ziet niet alleen een charme in analoge fotografie, maar is een zeer bekwaam gebruiker van de oude Wet Plate techniek. Wet Plate fotografie, ook wel Collodion fotografie, is een oude vorm van fotografie. Tegenwoordig duiken steeds meer mensen op die gebruik maken van deze techniek. Ontdek in deze korte documentaire hoe David Rambow geïnteresseerd raakte in deze techniek en hoe hij het in leven houdt voor de volgende generatie.

“Ik behoor tot een zeer klein aantal mensen in de Verenigde Staten die regelmatig de authentieke "Wet plate" fotografische techniek gebruikt om fine art ambrotypieën en tintypes te produceren,” zegt David Rambow op zijn site.

Wete Plate techniek

De Engelsman Frederick Scott Archer was de uitvinder van de Wet Plate techniek. De eerste foto die gebruik maakte van deze techniek, werd in 1851 genomen. Dit was tevens de eerste camera die gebruik maakte van een zelfgemaakt negatief. Hiervoor bestonden er alleen maar unieke foto’s die direct op fotopapier werden gemaakt. Met de techniek van een negatief op een glasplaat, kon men een foto meerdere keren afdrukken. 

Er wordt gebruik gemaakt van twee verschillende soorten glasplaten. Doorzichtig glas, voor het negatief en zwart glas voor het positief. Tijdens het prepareren van de glasplaten, wordt gebruik gemaakt van cyanide. Dit gebruikt men tijdens het schuurproces. Na het schoonmaken van de plaat, word collodion op de plaat gegoten en gelijkmatig verspreid. Als dit niet goed gebeurt, heeft dat effect op de uiteindelijke foto. Daarna wordt de plaat in zilvernitraat gelegd. Hierna is de plaat klaar voor gebruik.

Documentaire

De documentaire duurt slechts 12 minuten, maar bevat interessante informatie over het gehele proces van Wet Plate fotografie.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja