Waarom is 5G belangrijk?

Redactie 651 0
Over het nieuwe 5G-netwerk valt veel te vertellen. Dat het sneller is dan het huidige 4G-netwerk, dat is bij de meeste mensen wel bekend, maar er is meer!

Op die snelheid zullen we in Nederland overigens nog even moeten wachten. Weliswaar is het 5G-netwerk hier nu al beschikbaar, maar nog niet in de supersnelle variant die ons beloofd is. De providers gebruiken momenteel namelijk alleen de 700MHz-band, terwijl de hoge snelheden alleen via de 3,5GHz-frequentie kunnen worden behaald. Die frequentie zal in 2022 door de overheid worden geveild. Vanaf dan mag je snelheden verwachten die honderd tot zelfs tweehonderd keer hoger liggen dan wat je tot nu toe gewend was.

Toepassingen

Natuurlijk is het fijn om een internetverbinding met een hoge snelheid op je telefoon te hebben. Het downloaden van een complete speelfilm duurt straks slechts enkele seconden. Het uploaden van je zelfgemaakte foto’s en  video’s naar je kanalen op sociale media is in een oogwenk gebeurd. Daarmee besparen we onszelf een hoop tijd. Maar dat zijn eigenlijk slechts mooie bijkomstigheden. We hebben die hoge snelheden vooral nodig om nieuwe technologische ontwikkelingen ruim baan te geven. Overal ter wereld worden voortdurend nieuwe hoogstandjes van techniek ontwikkeld, maar die zijn over het algemeen gebaseerd op communicatie via een snel netwerk. Bovendien vragen we sowieso de laatste jaren steeds meer van onze digitale infrastructuur. Veel meer dan onze huidige systemen aankunnen. Alleen al daarom is het uitrollen van het 5G-netwerk bittere noodzaak.

Zelfrijdende auto’s

Een mooi voorbeeld hiervan is de zelfrijdende auto. Sta eens stil bij het aantal auto’s dat alleen in Nederland al dagelijks onderweg is. Als straks een groot deel van die auto’s zelfrijdend wordt en dus voortdurend data via het internet verstuurt, zul je een enorme extra belasting van het draadloze netwerk krijgen. Daar moeten we op voorbereid zijn, anders kan het systeem nooit succesvol worden.

Medische wereld

Ook in de medische sector zal het 5G-netwerk straks volop gebruikt worden. Een chirurg kan straks vanuit Azië een operatie uitvoeren bij een patiënt in een Amsterdams ziekenhuis, door een supersnelle verbinding te leggen en apparatuur via het internet te bedienen. Zoiets is alleen maar denkbaar met het nieuwe 5G-netwerk.

Dagelijks gebruik

Natuurlijk profiteer je als consument ook volop van de mogelijkheden. Nu al kun je met Sim Only Vodafone op eenvoudige wijze een stabiele en snelle internetaansluiting op je telefoon regelen. Over twee jaar wordt zo’n verbinding nog veel sneller!

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie