Veilig internetten is belangrijk: hoe kies je de beste VPN?

Redactie DIGIFO... 4502 0
Je hebt het advies vast wel eens gehoord: bescherm jezelf met een VPN-verbinding als je het internet op gaat. Of je nu thuis bent, op kantoor of onderweg: jouw gegevens worden gecodeerd en zijn daarom niet te manipuleren door derden. Maar hoe kies je nu de beste VPN? In dit artikel vind je het antwoord.

Wat is een VPN?

Een VPN is een virtueel privé-netwerk. Het is de afkorting van ‘Virtual Private Network’. Je kunt er gegevens mee verzenden en ontvangen en tegelijkertijd anoniem en veilig blijven. Jouw veiligheid en privacy is met een goede VPN beschermd terwijl je aan het internetten bent. Ook beroepsmatig, bijvoorbeeld voor fotografen, komt een VPN verbinding goed van pas. Helaas is het wereldwijde web namelijk niet altijd even veilig. Helaas komt het regelmatig voor dat hackers privé gegevens stelen, met alle gevolgen van dien. Maar maak je geen zorgen: met de beste VPN verbinding ben je van dit probleem verlost.

Niet elke internetapplicatie is even veilig

Toen het internet voor het eerst werd ontworpen, was het een prioriteit om zo veilig mogelijk pakketten te kunnen versturen. Maar destijds werd de basis van het internet ontworpen om storingen te omzeilen, in plaats van data te beveiligen. Dit bleek voor problemen te zorgen. De meeste applicaties, of het nu gaat om e-mail, web of social media pagina’s, zijn allemaal gebouwd op het Internet Protocol (IP). Helaas zijn niet alle internetapplicaties even veilig. Bovendien sturen veel gebruikers hun informatie nog steeds zonder enige beveiliging of privacybescherming.

Versleutelde gegevens

Veel internetgebruikers zijn kwetsbaar voor criminelen die bank- of creditcardgegevens willen stelen. Gelukkig is er tegenwoordig VPN. Dit is een privé tunnel over het gehele internet. Dit houdt in dat alles wat je verstuurt ingekapseld is in dit privé-communicatiekanaal en versleuteld is. Sterker nog, het is zo versleuteld dat zelfs als je gegevens worden onderschept ze niet kunnen worden ontcijferd. Een VPN is dan ook een belangrijk hulpmiddel om jezelf en jouw gegevens te beschermen.  

Hoe kies je een goede VPN-aanbieder?

Het is belangrijk om een goede VPN te kiezen. Daarmee bescherm je immers je (online) gegevens. Verdiep je daarom in het onderwerp (dit artikel is een goed begin) en vergelijk aanbieders met elkaar. Op het internet zijn diverse lijsten van VPN-aanbieders te vinden. Doorgaans beschikken ze over een rating en beoordelingen van eerdere gebruikers. Op die manier kun je meteen zien of een VPN-aanbieder goede diensten biedt.

Wees voorzichtig

Het spreekt voor zich, maar we zeggen het toch maar even: als je een groot aantal nieuwe klachten ziet, ga dan niet met het bedrijf in zee. Al kan het natuurlijk altijd zijn dat er nieuw beleid is opgetreden, waardoor de service verbeterd. Wees hoe dan ook voorzichtig en kies een VPN-aanbieder van goede kwaliteit zodat je met een gerust hart het internet op kunt.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie