'Bezoek de site; stop met uitstellen.'

Let op! Dit betekenen de vernieuwde privacywetten voor fotografen

Geert van der Klugt 2087 2
Vanaf 25 mei gaat de GDPR – ofwel AVG – regelgeving van start. Wat data-security, internet-privacy en verantwoordingsplicht betekenen voor beroepsfotografen? Verrassend veel.

Het digitale datastelsel krijgt een schop onder het hol. Verstrakte, waterdichte wetgeving moet internetgebruikers beschermen tegen de krochten van het web; tegen bedrijven met twijfelachtige intenties voor jouw privégegevens.

Fotografie is niet het eerste onderwerp wat aan bod komt wanneer men spreekt over de AVG. Niet gek, want een directe verbinding mist – ongeacht dat, worden alle internetgebruikers, met name beheerders van sites en gegevens, aangetast. In een tijdperk waar het verkopen van foto’s of fotodiensten merendeels digitaal plaatsvindt is er een grote kans dat ook jouw werk vanaf 25 mei wordt beïnvloed.

Waarom fotografie?

Casus: je runt een online galerij en verkoopt her-en-der kopieën of digitale plaatsingen. Adres- en klantpersoonsgegevens zijn onmisbaar voor het leveren van je dienst, dus registreer je deze. De AVG betekent dat jij maatregelen moet nemen om de veiligheid van deze gegevens te waarborgen, en aan kunt tonen dat jouw registratie van deze data noodzakelijk is. Zij het klant- of gebruikersgegevens – algeheel bijzaak: jij, als gegevensverwerker, dient plichtig te verantwoorden aan een eventuele audit.

LEES OOK: Wat is jouw foto waard?

To-do: verantwoordingsplicht en meer

Menig digitaal ondernemer heeft een zure week achter de rug. Gelukkig biedt de Rijksoverheid een hulpmiddel voor gegevensverwerkers (ja, ook jij) om de nieuwe verplichtingen wettig na te komen. Op deze overheidswebsite vind je – naast alle info die een mens mogelijk nodig heeft – een vragenlijst en bijpassende sturing. Bezoek de site; stop met uitstellen, want de kans is groot dat je met een enkel verslag voorbereid bent op inspectie.

En de gebruiker?

Die pakt winst. Als geregistreerde krijg je recht op inzage van jouw gegevens. Indien je niet tevreden bent met de over jouw opgeslagen gegevens, dan is de beheerpartij wettelijk plichtig om deze te verwijderen of aan te passen. Dit punt dekt de gehele lading niet: ook als consument kan je terecht op de site van het AP.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert

afbeelding van datzegiktoch_150323

afbeelding van Davidov

''Fotografie is niet het eerste onderwerp wat aan bot komt..''
Aan boD komt.