Eenvoud is de kunst van het weglaten, zo denkt ook Sinar er over. Want behalve een geavanceerde 48-megapixelsensor heeft de Sinar eXact niet veel in de behuizing zitten. Zo is er geen lcd-scherm en geen kaartslot of intern geheugen. Je zult de eXact dus met een firewire-kabel aan je computer moeten hangen om foto's te kunnen maken.

Verschuiven

Door de sensor een halve pixel in alle richtingen te verschuiven, kan een foto worden gemaakt die viermaal de resolutie heeft van de sensor. Het is ook mogelijk om de sensor zestien keer te verschuiven. De foto wordt krijgt daar geen hogere resolutie door, maar omdat voor elk van de 192 miljoen pixels alle drie de kleuren afzonderlijk worden vastgelegd, krijg je een kleurdiepte die vergelijkbaar moet zijn met die van een Foveon X3-sensor.

Goed gereedschap

Overigens heeft zo'n functie alleen nut bij statische voorwerpen. Sinar zal met de eXact dan ook vooral mikken op productfotografen. In combinatie met een Sinar P3-technische camera heb je een zeer uitgebreid verstelbaar stuk gereedschap. Goed gereedschap is duur en waarschijnlijk zal dat voor de Sinar eXact niet anders zijn. Een prijs is nog niet bekend, maar waarschijnlijk kun je er een leuk autootje voor kopen.

Sinar