De staatsieportretten gemaakt door Koos Breukel liggen nog vers in het geheugen, maar nu is er alweer een volgende grote naam uit de Nederlandse fotografiegeschiedenis aan de beurt om de leden van het Koningshuis te portretteren: Rineke Dijkstra.

Ongemakkelijke portretten

Rineke Dijkstra werd bekend met haar serie strandportretten. Hierop zie je tieners in badkleding poseren op het strand. Kwetsbaar en vaak wat ongemakkelijk. Hetzelfde ongemak is terug te zien in het werk 'Buzzclub/Mysteriworld' van Dijkstra, waarin ze discogangers in een witte ruimte laat dansen op de muziek  van de naastgelegen disco die door de muren dreunt.

Vreemde keuze

De keuze om Rineke Dijkstra de Koninklijke familie 'gezellig' op de foto te zetten - want echt een aanleiding is er verder niet voor de portretten - lijkt dan ook wat vreemd. De ongemakkelijke sfeer is in de foto's die Rineke Dijkstra van het kersverse Koningspaar en kinderen maakte echter niet terug te zien.

Het is niet de eerste keer dat de 'eigen' hand van een bekende fotograaf niet zo duidelijk tot zijn recht komt bij het fotograferen van het Koningshuis. Datzelfde durven we wel te zeggen over de foto's die Koos Breukel, Anton Corbijn en Vincent Mentzel maakten van Willem-Alexander, Maxima en Beatrix.