Tentoonstelling Rineke Dijkstra nog t/m 22 juli in Tilburg

Amy Schutte 620 0
Rineke Dijkstra is een Nederlandse fotografe die vorig jaar de prestigieuze Hasselblad Award won, die wordt uitgereikt aan fotografen die een substantiële bijdrage leverden aan de fotografie van hun tijd.

De portretfotograaf verwierf bekendheid met haar serie ‘Beaches’ of ‘strandportretten’. Het thema transformatie zit in verschillende series. Jongeren op de grens van volwassenheid op zoek naar hun identiteit. Er straalt een echtheid van haar foto’s uit. Mensen die net een pose aan willen nemen of daaruit komen; even zie je de ware persoon, de ongemakken en onzekerheden. Dijkstra weet dat te vangen in haar portretten.

 

 

Maar ook maakte ze, voor deze tentoonstelling, foto’s in een gymzaal. Daarnaast is haar oeuvre uiteenlopend, ze volgde bijvoorbeeld drie zussen zeven jaar lang en fotografeerde mensen in parken. Ook video is onderdeel van de tentoonstelling, met de Russische ballerina Marianna onder andere als onderwerp. Maar, om haar veelzijdigheid nog maar eens te onderstrepen, ze maakte ook het officiële staatsieportret van koning Willem-Alexander.

De overzichtstentoonstelling van het werk van Rineke Dijkstra is t/m 22 juli te zien in Museum de Pont in Tilburg.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy