Preview: Cambo ACTUS

Preview: Cambo ACTUS

Julian Huijbregts 6831
De Nederlandse fabrikant Cambo brengt deze zomer de ACTUS op de markt, een zeer compact systeem, speciaal ontworpen voor spiegelloze camera's zoals de Sony A7-serie. Met het systeem krijg je de verstelmogelijkheden van een technische camera en kun je groot- en middenformaatobjectieven gebruiken.

Cambo heeft al enkele jaren de X2-PRO in het assortiment, hiermee kun je spiegelreflexcamera's dezelfde verstelmogelijkheden geven als een technische camera. De nieuwe Cambo ACTUS is nog een stuk compacter en daarmee ideaal om te combineren met spiegelloze camera's.

Cambo heeft de ACTUS ontwikkeld met het oog op de Sony A7-serie. Een logische keuze, want de uitstekende 36-megapixelsensor van de Sony A7R lijkt een ideale kandidaat om te combineren met hoogwaardige objectieven voor midden- en grootformaatcamera's. De Cambo ACTUS wordt in de markt gezet als ideale compagnon voor de Sony A7(R), maar er komen ook (verwisselbare) bajonetvattingen op de markt zodat je de ACTUS kunt combineren met een Canon- of Nikon-dslr, Fujifilm X- of Micro Four Thirds-camera.

Cambo ACTUS
Het principe van de ACTUS is niet nieuw, systemen die je de verstelmogelijkheden van een technische camera geven zijn al langer op de markt. De zeer compacte afmetingen en het lage gewicht maken Cambo’s nieuwste accessoire echter uniek.

Technische Specificaties

 • Afmetingen 15 x 10 x 17 cm
 • Gewicht ca. 1 kg
 • Swing (voorkant) 360 degrees
 • Tilt (voorkant) 22 graden ( 12 / 10 )
 • Verticale shift 27 mm (12 / 15)
 • Horizontale shift 40 mm (20 / 20)
 • Focusverschuiving
 • Tot 125mm (Sony E-vatting)
 • Tot 145mm (Nikon F-vatting)
 • Tot 141mm (Canon EOS-vatting)

Mini-technische camera

Wat doet de ACTUS precies? In het kort kun je het zien als een accessoire die je bestaande camera omtovert in een mini-technische camera. Je kunt het objectief ten opzichte van de camera verschuiven en kantelen om zo het scherptevlak te verleggen: ideaal voor productfotografie, waarbij je een zo groot mogelijke scherptediepte wilt, of juist voor het maken van creatieve foto's met selectieve scherpte door het scherptevlak te kantelen.

Ook kun je de camera verschuiven ten opzichte van het objectief. Zo kun je foto's maken met enorme resolutie door meerdere opnamen aan elkaar te 'stitchen'. Omdat het objectief altijd op dezelfde positie blijft staan (uiteraard werk je hierbij vanaf statief ) is het samenstellen van de foto's tot een beeld met hoge resolutie een eenvoudige opgave: de beelden zullen naadloos op elkaar aansluiten, correcties zijn niet nodig.

Cambo ACTUS
Door het objectief te verschuiven ten opzichte van de camera kun je het scherptevlak verleggen.

Midden- en grootformaatobjectieven

Er zijn maar weinig kleinbeeldobjectieven die het maximale uit de 36-megapixel fullframe-sensor van de Sony A7R en Nikon D800(E) weten te halen. Ook hier biedt de ACTUS uitkomst: met de optionele lenspanels kun je glaswerk van diverse midden- en grootformaatsystemen gebruiken. Deze objectieven, ontworpen voor grotere film- en sensormaten, bieden uitstekende resolutie. Bovendien is de beeldcirkel van midden- en grootformaatobjectieven veel groter dan die van de fullframe-sensor, dat betekent dat je flinke verstellingen kunt maken voor perspectiefcorrectie.

Door de camera te verschuiven ten opzichte van het objectief is een verticale verstelling van 27mm mogelijk, horizontaal kan zelfs 40mm verschoven worden. Dat is veel meer dan gebruikelijk bij (tilt-)shiftobjectieven. Dankzij de ingebouwde balg kun je zonder tussenringen aan de slag met macrofotografie. Door de camera naar achter te verplaatsen verklein je de minimale scherpstelafstand en kun je extreme close-ups maken met ieder objectief.

Beschikbare lensplaten:

 • Copal 0
 • M39 (Leica-draad)
 • Hasselblad-V
 • Mamiya RZ/RB
 • Mamiya 645 Pro
 • Leica R

Prijs en beschikbaarheid

Op moment van schrijven is het nog even wachten op de definitieve aankondiging van Cambo, dan zal de adviesprijs en beschikbaarheid officieel bekendgemaakt worden. Wel weten we al dat de ACTUS waarschijnlijk ongeveer 1500 euro (excl. btw) zal gaan kosten. Voor dat bedrag krijg je de body, een balg en bajonet voor Sony-, Nikon- of Canon-dslr. De lenspanelen, voor het aansluiten van objectieven, zullen tussen de 120 en 250 euro (excl. btw) gaan kosten. Het ACTUS-systeem is vanaf juli verkrijgbaar.

Cambo ACTUS
Er komen verschillende lensplaten beschikbaar, voor gebruik van bijvoorbeeld middenformaatobjectieven.

afbeelding van Brendan de Clercq

Kan niet wachten om er mee aan de gang te gaan!!!

afbeelding van peter w

Hiermee komt professionele fotografie wel heel veel dichterbij...
en het kan al?
(nog eens wat anders dan een lensbaby)

afbeelding van Theo van den Heuvel

U Schrijft:"Bovendien is de beeldcirkel van midden- en grootformaatobjectieven veel groter dan die van de fullframe-sensor, dat betekent dat je flinke verstellingen kunt maken voor perspectiefcorrectie." In principe klopt dit...maar...je blijft dan altijd met de cropfactor zitten...dus zijn het altijd tele- of superteleopnames...

afbeelding van Julian

Je blijft inderdaad met de cropfactor zitten, maar met een ultragroothoek voor middenformaat, zoals een 25mm, behoud je ook met de sensor van de Sony A7R een behoorlijke groothoek.

afbeelding van Theo van den Heuvel

Ehhh...behoorlijke groothoek? Middenformaat (6x6) en dan de Sensor: CMOS, 24 x 35,9 mm, als 'uitsnede' uit 6x6, dan spreek je niet meer over een behoorlijke groothoek. Welke lens ken je van 25mm voor 6x4,5 of 6x6 of 6x7?

afbeelding van Julian

Pentax heeft een 25mm f/4 voor 645 (al is daar nog geen lensplaat voor aangekondigd) en Mamiya heeft een 28mm f/4.5.

Ook is er een Schneider 24mm f/5.6 Copal 0

afbeelding van Ivo Vleugels

Vergeet groothoek met de Actus. Zoals aangekondigd is het meer voor produkt opnamen. Een 24 Apo Digitar Schneider kost minimaal 2,5 keer zoveel als de Actus en is effectief een 45mm op een 24x36 sensor....
Je hebt nog een 23mm Rodenstock...maar die kost nog meer en de Pentax of Mamiya zijn niet echt aan te bevelen.

afbeelding van Jaco van Lith

De Actus een "accessoire"? Dus een onderdeel, dat de camera omtovert tot een mini TC ? Echt niet, de Actus is een mini TC, die je camera omtovert tot een mini digitale achterwand ! De Actus is niet ontworpen voor een Sony A7, maar voor de het type camera, dat men tegenwoordig onterecht een systeem camera noemt. Systeem camera's bestaan al meer dan vijftig jaar. Die hebben de mogelijkheid tot een verwisselbaar objectief, de body uit te bouwen tot een groter formaat body,verschillende verwisselbare zoeker systemen, verschillende DDL, mogelijkheid tot automatische belichting, verschillende verwisselbare opnameformaten, motortransport en zelfs een SPIEGEL. Wanneer gaat de nieuwe garde fotografen zijn huiswerk doen ?

afbeelding van Jaco van Lith

De Actus had een groter aantal gebruikers kunnen krijgen wanneer er minder APS-C camera's waren. Fuji had nooit in zijn X-serie zo'n kleine sensor moeten monteren. Fuji maakt al jaren goede optieken voor alle "negatief" formaten; de know how is dus aanwezig. MAAR FUJI PRAAT NIET MET DE FOTOGRAAF !

afbeelding van Anoniem

wat een bullshit, als er 1 fabrikant goed luistert naar haar klanten is het Fujifilm wel. Echter dat een FX sensor (nog) niet door Fuji gemaakt wordt luisteren ze niet naar de klanten? Jij hebt blijkbaar die wens, maar dat betekent niet dat anderen die wens ook hebben. Verder schijnt Fujifilm met Middenformaat bezig te zijn. Dus blijkbaar slaan ze het Fullframe straatje over omdat ze wellicht denken dat deze markt toch al behoorlijk verzadigd is.