Hoewel Nikon het zelf niet uitspreekt, is het een publiek geheim dat de camerafabrikant gebruikmaakt van sensoren van Sony. Zo leverde Sony onder andere de uitstekende 16-megapixel aps-c-sensor (D7000, D5100) en de 36-megapixelfullframe-sensor (D800) aan Nikon. Ook de D600 lijkt te beschikken over een beeldchip van Sony-fabrikaat.

Testresultaten

DxOMark heeft al een testexemplaar van de Nikon D600 kunnen bemachtigen de camera de aan hun bekende testen onderworpen. Daaruit blijkt dat de D600 maar weinig onderdoet voor de uitstekend geteste Nikon D800. De overall-score van de D600 ligt dan ook slechts één punt lager dan die van de D800. Opvallend is verder dat de D600 op alle geteste punten net iets beter scoort dan de Nikon D4.

DxOMark

Nikon vs Canon

Vergelijk je de D600 met de fullframe-camera's van Canon, dan valt op dat Nikon duidelijk in het voordeel is. Vooral het verschil in dynamisch bereik (bij lage iso-waarden) is opvallend, maar ook op het gebied van ruisprestaties is Nikon de Canon's de baas. Overigens is de directe concurrent van de D600, de Canon 6D, nog niet getest door DxOMark. We verwachten echter niet dat de Canon 6D hoger scoort dan de 5D Mark III.

DxOMark

Gunstig vooruitzicht voor Sony

De gunstige uitslag van de D600 is veelbelovend voor de Sony A99 en de RX1. Beide toestellen hebben immers ook een 24,7-megapixel fullframe-sensor, vermoedelijk in de basis grotendeels gelijk aan die van de Nikon D600. We verwachten dat de RX1 iets beter presteert dan de A99, omdat deze niet over een translucente spiegel beschikt. Die spiegelconstructie van de A99 houdt ongeveer 1/3e stop licht tegen en dat zie je vermoedelijk terug in de score voor ruisprestaties.