Review Canon RF 135mm F1.8L IS USM door DXOMark

Redactie DIGIFOTO Pro 2360

De Canon RF 135mm F1.8L IS USM, ontworpen voor Canon's full-frame EOS R-camera's. Het werd door DXOMARK, namens TIPA, getest en gewaardeerd als ideaal prime objectief voor portret, mode en sport. In dit artikel lees je alle bevindingen van het testpanel.

Labtest: DXOMARK | Tekst: DXOMARK, Redactie | In samenwerking met tipa.com

De Canon RF 135mm F1.8L IS USM beschikt over 17 elementen, verdeeld over 12 groepen, en 3 van deze elementen zijn van het UD-type (ultra-lage dispersie) om chromatische aberratie te verminderen. Een belangrijke nieuwe functie de toevoeging van optische stabilisatie. Canon zegt dat deze zelf tot 5,5 stops compensatie biedt en tot 8 stops met een compatibele camera met IBIS. Om beeldschaduwen en lichtvlekken te verminderen, is er een combinatie van Canon's Super Spectra en Air Sphere coating en een fluorlaag op het voorste element om de reiniging te vergemakkelijken.

Net als veel andere moderne Canon-objectieven maakt de RF 135mm F1.8L IS USM gebruik van een Nano USM AF-actuator. De Nano USM biedt snelle AF voor foto's en soepele en stille scherpstelling voor video. Bovendien is de minimale scherpstelafstand van slechts 0,7 meter kleiner dan gebruikelijk, wat resulteert in een maximale vergroting van 0,26x.

Aan de buitenkant heeft het objectief een handmatige scherpstelkraag en een aparte bedieningsring voor het naar wens toewijzen van ISO, belichtingscompensatie, sluitertijd of diafragma. En er zijn twee aanpasbare knoppen die toegang geven tot een van de 47 functies van de camera. Met een 82 mm filterdraad en een gewicht van 935 gram (2,1 lbs) is de lens fors maar niet overdreven. 

Lees ook: TIPA Awards 2023 - beste gear van dit moment bekendgemaakt

Belangrijkste specificaties Canon RF 135mm F1.8L IS USM:

  • 17 elementen met 3 UD-types in 12 groepen
  • Negenbladig, afgeronde diafragma
  • Optische stabilisatie met 5,5 stops compensatie (tot 8 stops met IBIS)
  • Nano ultrasone AF motor
  • 82 mm filterdraad
  • Minimale scherpstelafstand: 0,7 meter
  • Gewicht: 935 gram
Meer info: canon.nl

LAB-test door DXOMARK

De Canon RF 135mm F1.8L IS USM werd getest op een Canon EOS R5 met 45 megapixels, momenteel de camera met de hoogste resolutie in het assortiment. Sensor en objectief behaalden samen een DXOMARK-score van 53 punten, wat duidt op een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit en behoort tot de best geteste van alle brandpuntsafstanden.

Diepgaande vergelijkingen

135mm was altijd een populaire keuze in het analoge tijdperk, maar lijkt nu een soort comeback te maken bij serieuze amateurs en professionals. Daarom hebben we de nieuwe Canon RF 135mm F1.8L IS USM vergeleken met de Zeiss APO Sonnar T* 2/135, die in september 2012 werd geïntroduceerd en een waarde had van 1600 dollar. We hebben de nieuwe Canon ook vergeleken met de voorganger op EF-mount, de EF135mm F2.0L USM. Dit model kostte ongeveer 1070 dollar toen het werd uitgebracht in april 1996, zo'n 27 jaar geleden. Beide objectieven staan hoog aangeschreven en zijn gemaakt voor spiegelreflexcamera's, en we hebben ze allebei getest op de 50 MP Canon EOS 5Ds R. Volgens Canon Japan heeft de iets lagere pixelwaarde van de 45 MP Canon EOS R5 vrijwel hetzelfde oplossend vermogen als de 50 MP Canon EOS 5Ds R, wat de vergelijkingen tussen de objectieven des te interessanter maakt.

Scherpte

De Canon RF 135mm F1.8L IS USM presteert bijzonder goed op het gebied van scherpte (acutantie) bij alle diafragma's, inclusief het grootste diafragma. De scherpte en uniformiteit in het hele beeldveld zijn uitzonderlijk hoog bij het eerste diafragma van F1.8, met een scherpte van meer dan 84 procent in het midden en meer dan 80 procent in de hoeken. Zelfs de uitstekende ZeissAPO Sonnar T* 2/135 kan dat bij F2.0 bij grote opening niet evenaren, en terwijl de Canon EF 135mm F2.0L USM in het midden dicht genoeg bij de Zeiss in de buurt komt, is dat in de buitenste zones minder het geval. Bij F2.8-4.0 blijft het nieuwe objectief met Canon RF-vatting scherper dan de Zeiss en de oudere EF-versie en weet het zelfs een zeer hoge 80 procent scherpte over het hele veld te behouden. Bij F5.6 biedt de Zeiss echter vrijwel dezelfde hoge scherpte over het hele frame als de nieuwe Canon en zelfs de EF-versie is in het midden gelijk, waaruit blijkt hoe goed die oude Canon lens met EF-vatting was.

Chromatische aberratie

De Canon RF 135mm F1.8L IS USM, met drie UD-objectieven in het optische ontwerp, heeft over het algemeen goed gecontroleerde chromatische aberratieniveaus van gemiddeld 6 μm over het hele veld. De Zeiss heeft echter veel lagere niveaus en zelfs de oudere Canon EF-vatting heeft gemiddeld iets minder fringing in het hele beeldveld, ook al zijn de niveaus in de hoeken van het frame iets hoger dan bij de RF-vatting. Gezien het grotere initiële diafragma van F1.8 is dit misschien niet onverwacht, maar hoewel het wat betreft de scherpte wat lastig is, is deze gekleurde fringing relatief eenvoudig te verwijderen in post (productie) en met out-of-camera JPEGs. Toch, als we heel kieskeurig zijn, zou het geweldig zijn geweest om een paar punten onder de 5 μm te zien.

Geometrische vervorming

Bij deze brandpuntsafstand is enige geometrische vervorming te verwachten en boven de 50 mm is zogenaamde "speldenkussen"-vervorming, waarbij de hoeken van het geprojecteerde beeld uitlopen, heel typisch. In dit geval heeft de Canon RF 135mm F1.8L IS USM lens iets hogere niveaus dan zijn 26 jaar oude voorganger en de recentere Zeiss met handmatige scherpstelling. Toch wordt de gemeten waarde van 0,2 procent nog steeds als laag beschouwd. Parallel aan de rand van het kader kan een lichte buiging naar binnen van rechte lijnen of kunstmatige randen zichtbaar zijn, maar deze is eenvoudig achteraf te corrigeren en vormt waarschijnlijk geen probleem.

Vignettering

Vignettering wordt goed gecompenseerd bij de Canon RF 135mm F1.8L IS USM, wat gezien de grootte van het objectief niet geheel onverwacht is. In onze tests vertoonde het nieuwe objectief met RF-vatting slechts een matige verduistering of schaduw in de hoeken bij volle opening en bij F5.6 zijn er geen waarneembare effecten meer. De concurrentie is echter groot en de oudere Canon EF-vatting heeft de laagste vignettering van de drie bij hun respectieve eerste diafragma's - niet alleen bij de maximale niveaus in de hoeken, maar ook enigszins over het hele veld. De Zeiss is ook goed gecontroleerd over het veld tot in de uiterste hoeken, maar heeft in de uiterste hoeken iets hogere niveaus dan beide tot dan toe. Met de Canon RF-vatting op F2.0, die overeenkomt met de eerste diafragma's van de andere lenzen, zijn de niveaus echter iets lager dan bij zowel de Canon EF-lens als de Zeiss, maar daarna zijn de effecten bij F4 verdwenen. 

Transmissie

In theorie is er niet veel verschil tussen een objectief met een maximaal diafragma van F2.0 en F1.8, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Het meten van de transmissie bij maximaal diafragma toont de werkelijke "snelheid" van een lens en hoewel het voor foto's niet veel uitmaakt, is het een belangrijke overweging als je van plan bent de lens te gebruiken om te filmen, vooral bij het matchen met andere lenzen. We hebben de Canon RF 135mm F1.8L IS USM wijd open gemeten op T1.9, slechts 0,1 EV "langzamer" dan de theoretische F1.8 maximale diafragmawaarde. De EF-versie meet daarentegen T2.3, wat 0,4 EV "langzamer" is dan het nieuwe model met RF-vatting. Het beste van allemaal in termen van transmissie was de Zeiss, die T2.0 meet, wat hetzelfde is als de gemelde oorspronkelijke diafragmawaarde, wat betekent dat er echt niet veel verschil is tussen dit objectief en het objectief met RF-vatting, zoals het maximum van F1.8 suggereert.

Conclusie Canon RF 135mm F1.8L IS USM

In de nadagen van het analoge tijdperk waren snelle 135mm-objectieven gebruikelijk, maar ze werden geleidelijk verdrongen door het gemak en de flexibiliteit van de 70-200mm F2.8. Met de toenemende populariteit van digitale full-frame camera's, met name hybride modellen met video, en niet te vergeten de reeks speciale filmcamera's met dezelfde vattingen, heeft de 135mm brandpuntsafstand een zekere opleving ondergaan. De introductie van de Canon RF 135mm F1.8L IS USM kwam dan ook niet onverwacht en vervangt de zeer gewaardeerde EF 135mm F2.0L USM, een veelgebruikt en relatief betaalbaar objectief dat bekend staat om zijn uitstekende handling en optische kwaliteit. 

Voor deze test is een Canon EOS R5 gebruikt. Vergeet niet dat de geteste objectieven kunnen worden gebruikt op verschillende camera's met verschillende sensoren, of, in sommige gevallen op verschillende camerasystemen met verschillende vattingen. De resultaten kunnen dan onderling verschillen. 

Over DXOMARK

DXOMARK, een onafhankelijk laboratorium, voert sinds 2008 kwaliteitstests en analyses uit en is de referentie op het gebied van kwaliteitsbenchmarks voor camera's, audio, beeldschermen en batterijen. Raadpleeg voor meer testresultaten de volledige database op www.dxomark.com.

Lees ook: DIGIFOTO Masterclass Macrofotografie - leg de lente om je heen vast

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie