'In 2002 introduceerde Hasselblad het revolutionaire H-systeem' zo begint de uitnodiging, om verder te gaan: '10 jaar later is onze drang te innoveren, evolueren en om nieuwe horizonten te verkennen nog even sterk als deze altijd geweest is in de honderdjarige geschiedenis van het merk'.

Nieuw syteem

Vooral het stukje over het verkennen van nieuwe horizonten lijkt te hinten naar de introductie van een compleet nieuw systeem. Al eerder waren er geruchten over een digitale spiegelloze camera van Hasselbad. Toen werd nog gedacht dat het om een digitale Xpan zou gaan, een panoramacamera. Volgens mirrorlessrumors.com is dat echter niet waar, de geruchtensite stelt dat er gewerkt wordt aan een 'compacte' systeemcamera met een sensor die  ruwweg tweemaal zo groot is als die van een fullframe-camera.

Cmos-sensor, filmfunctie?

In plaats de voor digitale middenformaatcamera's gebruikelijke ccd-sensoren, zou de nieuwe Hasselblad een cmos-sensor krijgen. Een camera zonder spiegel zal waarschijnlijk over liveview beschikken, een ccd-sensor produceert tijdens langdurig aanstaan een hoop warmte, een cmos-sensor is daarom een logische keuze. Door een cmos-sensor en live view te gebruiken zou ook een filmfunctie tot de mogelijkheden behoren.

We zijn aanwezig bij de persconferentie van Hasselblad op 18 september  tijdens de Photokina en houden je uiteraard op de hoogte.

Hasselblad
Al eerder had Hasselblad een spiegelloze camera, deze SWA (Super Wide Angle). Ook de Xpan had geen spiegel, maar dat was eigenlijk een Fujifilm met een Hasselblad-logo.