Nieuw: XPan Lens Adapter voor Hasselblad X1D

Nieuw: XPan Lens Adapter voor Hasselblad X1D

Jasper van Bladel 569 0
Als je nog oude XPan objectieven hebt liggen, dan kun je ze voortaan ook gebruiken op de Hasselblad X1D. Hasselblad komt namelijk met een adapter.

De XPan was de eerste Hasselblad waar ooit 35mm-film in kon en je kon er panorama-opnames met een beeldratio van 2,7:1 mee maken. Een bijzonder model, dat door Fujifilm gemaakt werd en ook te koop was als tx-1 en tx-2.

De objectieven die voor deze Hasselblad van rond de eeuwwisseling beschikbaar waren kun je nu dus ook gebruiken op je X1D, mocht je er eentje hebben natuurlijk.

Legacy

Hasselblad: ‘De nieuwe adapter is licht van gewicht, compact en werkt perfect zowel met de X1D als de objectieven. De originele XPan-objectieven waren een inspiratiebron toen we de huidige lijn X1D-objectieven aan het ontwikkelen waren. De adapter laat zien dat Hasselblad altijd wil innoveren, maar ook niet voorbijgaat aan de legendarische geschiedenis van het merk en de technieken waarvan veel fotografen vandaag de dag nog steeds gebruikmaken.’

Lees ook: Marokko met de Hasselblad XPan

Update

Als je de adapter wil gebruiken op je X1D, moet eerst een firmware-update uitgevoerd worden. Deze update bevat een nieuwe Crop Mode, zodat de camera overweg kan met het bijzondere beeldformaat van de XPan-objectieven. De adapter gaat € 179,- kosten en moet in januari op de markt komen. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper