Hands-On Preview: Canon EOS M3

Thomas Kouveld 15101
Het regent introducties deze week. Naast het megapixelgeweld van de Canon 5DS en 5DS R komt Canon met de EOS M3, een spiegelloos model met een 24,2-megapixelsensor. Canon deed de M3 op 6 februari 2015 uit de doeken. Wij waren erbij en mochten even met de camera spelen.

We hadden de foto's al gezien en er werd de afgelopen weken druk gespeculeerd over de specificaties van de Canon EOS M3. Toen deed Canon Japan ook nog eens kort de gemoederen oplaaien met een uitspraak dat de fabrikant in 2017 aan de top van de spiegelloze markt wil meedraaien. Kortom, we waren behoorlijk benieuwd waar Canon mee zou komen.

Behuizing

De behuizing van de Canon EOS M3 lijkt nauwelijks op die van zijn voorganger, de EOS M2. Het toestel is met 366 gram licht en compact, maar maakt een degelijke en serieuze indruk. Door de verbeterde grip ligt de camera prettig in de hand.

Ook de bediening is uitgebreid. De EOS M3 maakt gebruik van het vertrouwde programmakeuzewiel zoals we dat kennen van de meeste Canon camera's. Dit in tegenstelling tot de M2, die een versimpeld programmakeuzewiel had. Veel programma's waren daardoor in onderliggende menu's verborgen. Daarnaast zijn er meer instelwielen. Op de bovenkant is bijvoorbeeld een apart instelwiel voor belichtingscompensatie te vinden.

Het 3.0-inch lcd op de achterkant heeft 1,04 miljoen beeldpunten. Het scherm kan 180 graden omhoog en 45 graden omlaag worden gekanteld. De EOS M3 heeft geen zoeker, maar is wel compatibel met de Canon EVF-DC1, een elektronische zoeker die op de hotshoe kan worden geplaatst.

Sensor

In het hart van de EOS M3 bevindt zich een 24,2-megapixel-sensor. Dezelfde APS-C-sensor vinden we ook in de nieuwe EOS 750D en 760D. De DIGIC 6 beeldprocessor verwerkt de foto's. Dit levert beelden op van 6000x4000 pixels. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800 en is uit te breiden tot 25.600.

De Hybrid CMOS AF III en het 49-punts autofocussysteem zorgen voor het scherpstellen. De autofocuspunten zijn verspreid over 80 procent van het beeld in verticale richting en 70 procent in horizontale richting. Dit zou er volgens Canon voor moeten zorgen dat de M3 even snel is als camera's met het Dual Pixel autofocussysteem en ruim zes maal zo snel als de eerste EOS M-camera.

Filmen met de EOS M3

De Canon EOS M3 kan filmen in full-hd met framerates van 24p, 25p en 30p. In 720p kun je filmen met 50 beelden per seconde. Tijdens het filmen geeft 'manual movie mode' extra instelmogelijkheden voor de gevorderde filmer. Via 'MF peaking' zie je duidelijker op het lcd-scherm waar de camera focust. Geluid wordt opgenomen door middel van een interne microfoon.

Draadloze verbindingen

Via wifi en nfc is de M3 draadloos met andere apparaten te verbinden. Zo zijn bestanden te delen met bijvoorbeeld een smartphone of het Canon Connect Station, dat later in 2015 moet verschijnen. Het is ook mogelijk om je smartphone of tablet als afstandsbediening te gebruiken. Hier heeft Canon een app voor ontwikkeld.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS M3 is verkrijgbaar vanaf april 2015 en krijgt een adviesprijs van 729 euro. Deze kit komt inclusief een EF-M 18-55 f/3.5-5.6 IS STM-objectief.

afbeelding van Thomas Kouveld

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Matt H. Imaging

De hamvraag is natuurlijk: is deze camera beduidend beter dan de Sony A6000. In het mirrorless segment is Sony toch marktleider, gevolgd door de micro 4/3 camaera's. Alle randapparatuur gemaakt door derden (adaptors/lenzen/etc) zijn altijd eerst voor Sony E-mount, dan voor micro 4/3 en dan pas voor de rest verkijgbaar.

Canon (en ook Nikon) heeft dit marktsegment lang verwaarloosd, waarschijnlijk om de DSLR lijn te beschermen. Sony, dat niet goed kon opboksen tegen Canon en Nikon in de DSLR markt twijfelde niet en heeft de vlucht naar voren genomen in deze nieuwe markt en zelfs full-frame mirrorless camera's uitgebracht. Het zal voor Canon moeilijk worden.

afbeelding van RHBoks

Vergeten wordt de markleider en benchmark voor mirrorless de Fuji X camera serie. Fuji heeft een systeem neergezet waarbij Canon, Nikon en Olympus in de schaduw staan. Het is speculatief maar het zal niet geheel onverwacht zijn als Fuji in de nabije toekomst naast de APS-C een zusterserie zal uitbrengen op MF gezien de vele decenia ervaring met MF en dat ze markleider zijn in DSLR-MF (In europa onder de naam H-serie en in Azie 645 Fuji) met uiteraard uitstekende Fujinon objectieven. Voor de helderheid ik gebruik zelf Nikon DSLR en de H-serie en in het verleden analoog Fuji 67 of 645.

afbeelding van Peter de Koning

Vanwege de beeldkwaliteit was de originele M een potentiƫle game changer. De trage af en de karakterloze vormgeving deden hem echter de das om. Deze M3 ziet er een stuk beter uit en belooft een prima af. Zal dat voldoende zijn? Misschien in combinatie met lichtsterke objectieven, die ontbreken nog. Kom op, Canon!

afbeelding van Anoniem

Zoals dit artikel lees, zal de M voorlopig geen potten breken. En brave volger. Ook de lenzen ontbreken, die bijvoorbeeld Sony wel heeft.

afbeelding van Pim Geerts

Ik vind het een vreemde ontwikkeling, net nu steeds meer fabrikanten voor de kwaliteit van primes gaan icm grote sensoren. Dit is nog steeds fleesch noch visch... Zo'n plastik zoom barrel daarmee straal je toch niks uit? zet 'm dan in de markt met 2 of 3 mooie prime-kits.

afbeelding van Alex huiskes

Mooie camera maar nog steeds geen waardige opvolger voor onze Samsung EX1 met hotshoe optische zoeker maar wel met ingebouwde flitser.
Toch maakt onze Canon S60 erg mooie foto's maar de Samsung EX1 is veel makkelijker in gebruik.

afbeelding van Kwok-Ho

Maar deze heeft toch ook een hotshoe optische zoeker?

afbeelding van Kwok-Ho

Ik denk dat het ontbreken van lenzen geen nadeel is. Sterker nog: Door de originele Lens Mount Adapter van Canon (119 euro) kun je EF en EF-S lenzen volledig gebruiken in tegenstelling tot andere merken waarbij je vaak een adapterring van 100 euro kunt kopen zonder diafragma of AF ondersteuning. Ik bezig zelf een DSLR 70D en vind dit een goede aanvulling op mijn dagelijkse fotografie. Andersom kan ik mij ook erg goed voorstellen. dat men een Mirrorless wilt en later in de toekomst wilt overstappen naar DSLR. Bovendien zijn de EF en EF-S lenzen in combinatie met de Lens Mount Adapter soms goedkoper dan de mirrorless stand-alone lenzen.

afbeelding van jai van der meer

Is dit bijna hetzelfde als sony a70000?
En wat is de prijs incl lenzen van 18-55 en 55-210