De omgekeerde kwadratenwet in beeld

Redactie DIGIFOTO Pro 2633
De omgekeerde kwadratenwet gaat over het afnemen licht naarmate de afstand tot de lichtbron groter wordt. Dat klinkt logisch, maar wat minder logisch is, is dat dit niet evenredig is.

In principe luidt de wet dat "de kracht van het licht omgekeerd evenredig is met het kwadraat van de afstand tot de lichtbron". In de praktijk betekent dit dat als je de afstand van het onderwerp tot een lichtbron twee keer zo groot maakt, de intensiteit van het licht dat het onderwerp bereikt door vier gedeeld wordt. Say what? Gelukkig maakte Peter Hurley er deze video over.

 

 

Hurley gebruikt in de video ‘feet’ maar merkt op dat het niet uitmaakt welke maat je gebruikt. Om dat te illustreren is hier de tabel in meters.

Het gebruik van de wet kan je helpen in lastige lichtsituaties,  zoals het maken van een groepsfoto of als je een achtergrond lichter of donkerder wil maken bijvoorbeeld.

Achtergrond

Stel dat je een model wil fotograferen tegen een witte achtergrond. Positioneer je je model dicht bij de lamp en ver van de achtergrond, dan verdwijnt je witte achtergrond. Je model is goed belicht, de achtergrond wordt zwart doordat het licht afvalt. Als je een lichtere achtergrond op de foto wil zien, moet je zowel het model als de lamp dichter naar de achtergrond toe brengen. Het model wordt dan hetzelfde belicht, en er valt meer licht op de achtergrond. Hierdoor wordt je achtergrond lichter, waarschijnlijk grijs. Wil je de achtergrond wit hebben? Dan beweeg je het model én de lamp nog dichter naar de achtergrond toe.  


 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie