Sony heeft een wereldprimeur met de RX1, niet eerder werd er een digitale compactcamera gemaakt met een fullframe-sensor. Deze 24,3-megapixelchip vinden we onder andere ook terug in de Sony A99, NEX VG-900 en naar alle waarschijnlijkheid straks ook in de Nikon D600. De gevoeligheid loopt van 100 tot 25600 iso maar is uit te breiden tot iso 50-102.400. Ook dat is een record voor een compactcamera.

Sony RX1

Carl Zeiss

Het objectief is niet verwisselbaar, dus is Sony er alles aan gelegen de kwaliteit van het glaswerk zeer hoog te houden. Daartoe werd de hulp van specialist Carl Zeiss ingeroepen, die speciaal voor deze camera een Sonnar T* 35mm f/2 ontwierp. Het optisch ontwerp is dus anders dan dat van de bestaande Zeiss ZM Biogon 35mm f/2. Negen diafragmalamellen moeten garant staan voor een zachte bokeh.

Sony RX1
Het objectief van de Sony RX1 is wat forser, maar de behuizing is niet veel groter dan die van de Panasonic LX7 compactcamera.

Bediening

Sony heeft ook de bediening willen toespitsen op gebruik door gevorderde fotografen. De belangrijkste instellingen zijn dan ook gemakkelijk met de hand te bedienen. Zo zijn er diverse draaiwielen en is ook de scherpstelling en het diafragma met ringen om het objectief aan te passen.

Geen zoeker, optioneel wel mogelijk

Aangezien het toestel niet over een zoeker beschikt, ben je standaard aangewezen op het 3-inchlcd met 1,23 miljoen beeldpunten. Wel behoren zowel een elektronische als een optische zoeker tot de mogelijkheden. Daar dient dan wel voor te worden bijbetaald.

Sony RX1

Video

Filmen kan ook met de kleine Sony. Je kunt in 1080p filmen met 60/50 of 25/24 fps filmen, waarbij deze instellingen kunnen veranderen per regio. Of er ook een microfooningang aanwezig is, is op het moment van schrijven niet bekend maar dit lijkt niet waarschijnlijk.

Sony RX1

Prijs en beschikbaarheid

Enthousiast geworden? Begin dan maar vast met sparen, want met een adviesprijs van 3100 euro vergt de Sony RX1 een forse investering. Voor dat geld krijg je ook nog 13 creative effects en een digitale waterpas. Het toestel is verkrijgbaar vanaf medio november.

Sony RX1

Accessoires

Dit zijn de Amerikaanse adviesprijzen voor de accessoires van de Sony RX1. We hopen zo snel mogelijk ook de Nederlandse prijzen van deze extra's te hebben.

  • Adviesprijs EVF: 600 dollar
  • Adviesprijs OVF: 450 dollar
  • Adviesprijs duimgrip: 250 dollar
  • Adviesprijs zonnekap: 180 dollar
  • Adviesprijs ready-case: 250 dollar

RX1 met zoeker