Preview: Ricoh GR

Preview: Ricoh GR met aps-c-sensor

Julian Huijbregts 9710
Ricoh heeft de opvolger van de GR Digital IV geïntroduceerd. Het rugnummer en de Digital-aanduiding verdwijnen, de nieuwe camera gaat als Ricoh GR door het leven. De compact heeft een 16-megapixel aps-c-sensor zonder anti-aliassing-filter aan boord.

Uiteraard heeft de nieuwe Ricoh GR een vast objectief met brandpunt van 28mm in kleinbeeldequivalent. Dat is het speerpunt van de GR-serie. De eerste analoge Ricoh GR-camera's hadden al zo'n objectief en ook alle vier de digitale GR's waren uitgerust met een 28mm-equivalent-objectief.

Gezien de gebruikte aps-c-sensor met cropfactor van 1,5x is het werkelijke brandpunt 18,3mm. Het diafragma is met f/2.8 minder lichtsterk dan het f/1.9-objectief van de Ricoh GR Digital IV, maar de sensor is een stuk groter. De eerste vier digitale GR's beschikten over een 1/1.7-inchsensor.

Ricoh GR front

Het objectief bestaat uit zeven lenselementen in vijf groepen en is uitgerust met negen diafragmalamellen. Ook is er een nd-filter ingebouwd, zodat je ook met fel licht bij f/2.8 kan schieten, want waarschijnlijk haal je de maximale sluitertijd van 1/4000e seconde niet bij dat diafragma. Een lensdop heb je niet nodig, want het intrekbare objectief wordt automatisch afgeschermd als je de camera uitzet.

Ricoh belooft snelle autofocus. De GR Engine V-beeldprocessor moet in combinatie met de snelle cmos-sensor zorgen voor een scherpsteltijd van 0,2 seconden. Het iso-bereik loopt van 100 tot 25.600.

Ricoh GR back

Pentax-invloeden

Ricoh is tegenwoordig eigenaar van Pentax, maar de Ricoh-naam wordt behouden voor de compactcamera's. Het uiterlijk van de GR blijft herkenbaar, dat is sinds de allereerste versie nauwelijks gewijzigd.

Het 3-inch scherm met 1,2 miljoen beeldpunten komt over uit de GR Digital IV, maar er zijn ook nieuwigheden op de magnesiumbehuizing te vinden. Aan de achterkant is een knop geplaatst waarmee je het focuspunt kunt kiezen.

Ook is er invloed te zien van Pentax; de Ricoh GR heeft een TAv-stand, bekend van de Pentax-dslr's. In deze stand stel je handmatig de sluitertijd en het diafragma in, de benodigde iso-waarde voor een juiste belichting wordt vervolgens door de camera gekozen. Ook nieuw is de dof-preview-knop aan de zijkant van de camera.

Ricoh GR top
De TAv-stand zal Pentax-gebruikers bekend voorkomen

Accessoires

Ricoh introduceert ook accessoires voor de nieuwe camera. De GW-3 is een opzetlens die je een bredere beeldhoek geeft, van 21mm in kleinbeeldequivalent. De Ricoh GH-3 is een optioneel opzetstuk waar je filters en een zonnekap op kunst plaatsen.

Ricoh GW-3
Met de Ricoh GW-3 voorzetlens krijg je een brandpunt van 21mm in kleinbeeldequivalent

Ricoh GR vs Nikon Coolpix A

De nieuwe Ricoh GR ligt duidelijk in het vaarwater van de Nikon Coolpix A. Op veel fronten zijn de twee gelijk. Beiden beschikken over een 16-megapixelsensor in aps-c-formaat en zowel Ricoh als Nikon hebben het anti-aliassing-filter weggelaten voor scherpere beelden rechtstreeks uit de camera.

Ook het diafragma van f/2.8 is exact gelijk. Het brandpunt scheelt nauwelijks: 18,3mm voor de Ricoh GR en 18,5mm voor de Nikon Coolpix A. Dat verschil ga je in de praktijk niet zien.

De Ricoh GR is met 245 gram een stukje lichter dan 300 gram die de Nikon Coolpix A in de weegschaal legt. De Gr is iets breder, maar minder hoog dan de Coolpix A.

Prijs

Een groter verschil zit in de prijs. Ricoh vraagt 799 dollar of 599 pond voor de GR (een euroadviesprijs is nog niet bekend), terwijl de Nikon Coolpix A voor 1099 euro over de toonbank gaat. Volgens Ricoh is de nieuwe GR vanaf mei leverbaar.

afbeelding van Arigo Gouverneur

Wat een heerlijk cameraatje. De knoppen op de plekken waar ze horen, geen friemel-draaiwieltjes op plekken waar je nauwelijks bij kan...
Waarom is dat voor andere fabrikanten zo moeilijk.
Beetje jammer dat er geen zoeker ingebouwd is, maar ik mis 'm bij de GRD3 eigenlijk ook niet.
Overigens, in de tekst staat dat Ricoh onderdeel is van Pentax, ik dacht dat het andersom was.
Wat een pareltje.

afbeelding van Julian

Je hebt gelijk uiteraard, aangepast!

afbeelding van RH Boks

Opnieuw een bewijs dat het mogelijk is om compacte APS-C of FullFrame camera's te bouwen. Met dalende prijzen van de sensors hoop ik dat meer fabrikanten het aandurven er mee te komen. Ik denk aan Olympus met een digitale OM camera (full frame) en ik den aan Nikon met een compacte Full frame a la de nieuwe Nikon Coolpix A maar dan FX ipv DX. Er is absoluut een markt voor (voor zowel de prof als reisfotograaf cq amateur).

afbeelding van Anonymous

Introductieprijs = 829€

afbeelding van Anonymous

via ebay te koop in de UK voor ca. 700 euri's, dus waar komt die hoge NL prijs vandaan?