Een dag na het uitlekken van de officiele foto's van de Pentax X-5 komt de fabrikant zelf naar buiten met alle informatie over het nieuwe toestel. Zoals we hadden verwacht is het toestel uitgerust met een 1/2,33-inchsensor met 16 megapixels. Het 4-104mm-objectief levert dus een effectief bereik van 22,3-580mm. Niet alleen een indrukwekkend bereik, het is ook meer groothoek dan veel vergelijkbare toestellen bieden. De gevoeligheid van de bsi-cmossensor loopt van 100 tot 6400 iso.

Pentax X-5

Maximale lensopening

Wat we een dag eerder nog niet wisten, simpelweg omdat dit niet op de camerabehuizing vermeldt staat, is de maximale lensopening. Deze bedraagt f/3.1-5.9. De maximale scherpstelafstand is één centimeter in de macromodus. Verder is er stabilisatie aanwezig in de vorm van sensorshift.

Pentax X5-LeftKantelbaar lcd

Op de achterzijde van het toestel vind je een kantelbaar 3-inch-lcd met 460.000 beeldpunten. Hoeveel beeldpunten de ingebouwde elektronische zoeker heeft vermeldt Pentax niet, maar gezien de prijsstelling vermoeden we dat het er niet al te veel zullen zijn. Zoomen gaat met de knop rondom de ontspanknop. De ring rondom het objectief lijkt niet te kunnen draaien maar enkel extra houvast te bieden. Het is mogelijk het toestel manueel in te stellen, opvallend is het ontbreken van standen voor diafragma- en sluitertijdvoorkeuze.

Video en AA-batterijen

Filmen kan in 1080p met 30 beelden per seconde of in 720p met 60 bps, een mono-microfoon is ingebouwd. Stroom haalt de X-5 uit vier AA-batterijen. Daarmee zou je gemiddeld zo'n 330 foto's moeten kunnen maken, al hangt dat uiteraard sterk af van de gebruikte batterijen.

Pentax X-5

Prijs en beschikbaarheid

Het toestel mag dan niet uitgerust zijn met de laatste hightech foefjes, daar is de prijs ook naar. Want met een adviesprijs van 259 euro is de Pentax X-5 zeker concurrerend geprijsd. Je hebt de keuze uit een volledig zwart exemplaar of een wat klassiekere zilver/zwarte kleurstellig Vanaf eind september ligt de X-5 in de winkels.