Terug in de tijd met Leica M Monochrom

Preview: Leica M Monochrom

Jesse Kraal 8042
Leica keert terug naar de beginperiode van de fotografie met een camera die enkel in zwart-wit kan fotograferen. Een digitale camera welteverstaan. Het is niet alleen een beperking, want het ontbreken van een Bayer-filter voor de sensor zou aanzienlijk scherpere foto's moeten opleveren.

Leica is niet de eerste fabrikant die met een digitale camera komt die enkel zwart-witbeelden kan vastleggen, in de jaren '90 bood Kodak al de keus tussen een rgb- en een monochroomsensor. Op speciale bestelling kun je bij Phase One nogsteeds een achterwand met zwart-witsensor krijgen.

M Monochrom

Scherper

Hoe weinig je deze techniek dan ook mag tegenkomen, heel bijzonder is deze niet. De 18-megapixelsensor van de Leica M Monochrom is, net als de rest van de camera overigens, grotendeels gelijk aan die van de M9. Het verschil zit hem in het ontbreken van het Bayer-filter. Daardoor kan elke pixel alleen de lichtsterkte registreren en geen kleurinformatie. Daarentegen hoeft het licht door minder filters, waardoor je minder kwaliteitsverlies hebt en scherpere beelden overhoudt.

Zo'n Bayer-filter houdt een hoop licht tegen. Elke kleurlens van het filter blokkert namelijk twee van de drie kleuren licht en laat alleen rood, groen of blauw door. Dit zien we terug in het iso-bereik van de M Monochrom. Bij een M9 is iso 160 de laagste gevoeligheid, bij de M Monochrom is dat iso 320, een stop hoger dus. De hoogste gevoeligheid ligt zelfs twee stops hoger, op iso 10.000 in plaats van iso 2500. Dit is deels te verklaren door de hogere fysieke gevoeligheid van de sensor, daarnaast heb je bij een monochroomsensor geen last van kleurruis. De ruis bij dergelijk hoge waarden zal dus meer ogen als korrel dan als digitale ruis.

M Monochrom

Uiterlijk

Tot zover de techniek achter de zwart-witsensor, laten we een blik werpen op het uiterlijk. De M Monochrom heeft veel weg van de andere digitale M-camera's en in het bijzonder de Leica M9-P. Net als bij die laatste camera ontbreekt het kenmerkende rode logo op de voorzijde van de camera, dit is uitgevoerd in zwart. Waar je bij de toch al discrete M9-P enkel een wit opschrift hebt op de bovenkant van de camera, zul je bij de M Monochrom met een vergrootglas de flitsschoen moeten afspeuren om de ingegraveerde typeaanduiding te kunnen lezen. In tegenstelling tot de meeste andere M-camera's, komt de Leica M Monochrom alleen in het zwart beschikbaar.

Filters

Nieuw is zijn de 'effectfilters' waarmee je foto's een koele, selenium- of sepia-toning mee kunt geven. Volgens het persbericht 'gemakkelijk en zonder de noodzaak van tijdrovende nabewerking.'

M Monochrom

Prijs en beschikbaarheid

Leica vraagt 6800 euro voor de M Monochrom, waarmee de camera enkele honderden euro's duurder is dan de M9-P waarop hij gebaseerd is. Voor dat geld krijg je wel een 'echt lederen draagriem van premium volnerf rundleer', maar dat lijkt ons meer dan logisch. Vanaf eind juli moet de Leica M Monochrom in de winkels liggen.

M9-P Edition Hermès

Tegelijk met de M Monochrom lanceert Leica nog en speciale variatie op het thema M9: de M9-P edition Hermès. Deze camera is ontworpen door auto-ontwerper Walter de'Silva, bekend van Volkswagen, Audi, Alfa Romeo én de Leica M9 Titanium. De luxe leren bekleding en accessoires als tas en draagriem komen van het Franse modehuis Hermès. De camera is alleen te koop in Leica Stores of Leica Boutiques, de prijs is op aanvraag. Technisch is het toestel gelijk aan de reguliere M9-P.

M Monochrom

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse