Preview: Fujifilm X100T

Preview: Fujifilm X100T met verbeterde hybride zoeker

Julian Huijbregts 13583
Fujifilm introduceert de X100T. Net als de X100S beschikt de high-end compact-camera over een 16-megapixel X-Trans II-sensor. De hybride zoeker, die zowel optisch als elektronisch beeld geeft, heeft echter een flinke update gekregen.

In 2010 stal Fujifilm op de Photokina de show met de X100. De compacte camera met aps-c-sensor en vast 23mm f/2-objectief wist de harten van veel fotografieliefhebbers te veroveren. Niet in de minste plaats dankzij het fraaie retro-uiterlijk. Begin 2013 volgde de Fujifilm X100S met een nieuwe sensor en diverse verbeteringen. Nu, vlak voor de Photokina van 2014, ziet de Fujifilm X100T het levenslicht.

Fujifilm X100T front silver

16-megapixelsensor en 23mm f/2-objectief

Fujifilm voorziet de X100T net als zijn voorganger van een 16-megapixel X-Trans II-sensor in aps-c-formaat. Ook de EXR II beeldprocessor en het 23mm f/2-objectief (35mm in kleinbeeldequivalent) zijn gelijk. De sensor beschikt over fasedetectiepixels voor snelle autofocus. Ten opzichte van de X100S is er gezichtsdetectie bij gekomen. Je kunt zo eenvoudig scherpstellen op een gezicht.

Verbeterde hybride zoeker: EVF, OFV en ERF

Fujifilm X100T HFVDe belangrijkste vernieuwingen van de X100T zijn te vinden in de zoeker. Net als zijn voorgangers gaat het om een hybride zoeker die zowel elektronisch als optisch beeld kan weergeven.

De 'bright lines' in de optische zoeker geven nu 92 procent van het beeld weer, de helderheid van het elektronische gedeelte kan automatisch worden aangepast aan de hand van het omgevingslicht. Ook is de verversingssnelheid van de elektronische zoeker verbeterd, deze is nu gelijk aan de Fujifilm X-T1.

Je kunt de hybride zoeker op drie manieren gebruiken. Je wisselt tussen de standen met het hendeltje aan de voorzijde van de camera. In de EVF-stand (electronic viewfinder) klapt het scherm volledig voor de optische zoeker en krijg je in 2,3 miljoen beeldpunten precies te zien hoe de opname gaat worden. In de OVF-stand (optical viewfinder) krijg je een optisch beeld voorgeschoteld, waar digitaal de camerainstellingen in worden geprojecteerd.

In de nieuwe ERF-stand (electronic rangefinder) wordt er een klein stukje van de optische zoeker afgeschermd, zodat hier digitaal beeld kan worden weergegeven. Dit display toont een uitvergrote weergave van het gebied waar het focuspunt zich bevindt, zodat je nauwkeurig met de hand kunt scherpstellen.

Fujifilm X100T ERF
In de 'electronic rangefinder'-modus gebruik je de optische zoeker en zie je het focuspunt digitaal uitvergroot

Fujifilm X100T HVF modes
Van links naar rechts: EVF, OVF en ERF

Fujifilm heeft de zoeker op meer punten verbeterd. Zo is de grafische weergave van digitale informatie in de optische zoeker opgeschoond en draait deze mee bij het draaien van de camera. Gebruik je de optische zoeker, dan wordt de parralax-correctie 'real time' berekend bij het scherpstellen. De elektronische zoeker heeft een nieuwe 'natural' modus met groot dynamisch bereik. Kies je voor de 'Shooting Effect Reflection'-modus, dan zie je instellingen zoals witbalans, tone curve en kleurweergave in de zoeker zoals je ze hebt ingesteld.

Elektronische sluiter, 1/32.000e seconde

De Fujifilm X100(S) staat niet bekend als een camera die veel geluid maakt, maar met de X100T geeft Fujifilm je de mogelijkheid om muisstil te fotograferen door de elektronische sluiter in te schakelen. Bij gebruik van de elektronische sluiter bedraagt de minimale sluitertijd een indrukwekkende 1/32.000e seconde.

Fotograferen met een elektronische sluiter kan wel 'rolling shutter' opleveren bij het vastleggen van bewegende onderwerpen of als je zelf met de camera beweegt. Daarom is er nog altijd een mechanische sluiter aanwezig en is de elektronische sluiter naar wens in en uit te schakelen.

Fujifilm X100T back

Behuizing en bediening

Fujifilm X100T dialsAan het succesvolle retro-uiterlijk van de behuizing heeft Fujifilm weinig veranderd. Wel heeft het 3-inch lcd een flink hogere resolutie gekregen. Het scherm beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten, de X100S moest het doen met 460.000 pixels.

De knoppen aan de achterkant van de behuizing zijn aangepast en meer in lijn getrokken met de Fujifilm X-T1. Aan de rechterkant vind je een nieuwe vierpuntsdruktoets als vervanger van het controlewieltje op de X100S. In totaal heeft de X100T zeven programmeerbare Fn-toetsen. Ook kun je zelf kiezen welke functies in het Quick-menu getoond worden.

Bekijk je de Fujifilm X100T van de bovenkant, dan valt op dat de belichtingscompensatie in beide richtingen een stop verder te verstellen is: van -3 tot +3. De diafragmaring is ook veel nauwkeuriger geworden, deze laat je het diafragma nu in stappen van 1/3e stops verstellen in plaats van hele stops.

Accu

Net als de X100S en zijn voorganger maakt de X100T gebruik van Fuji's NP-95-accu. Deze is volgens de CIPA-norm goed voor zo'n 330 foto's bij gebruik van de elektronische zoeker. Nieuw is de mogelijkheid om de camera via usb op te laden, wel levert Fujifilm nog altijd een losse acculader mee.

Fujifilm X100T top

Classic Chrome

Net als de Fujifilm X30 krijgt de X100T de beschikking over de nieuwe Classic Chrome-filmsimulatiemodus, naast de simulatiestanden voor onder andere Fujifilm Provia en Astia, die al op de eerdere X100-camera's beschikbaar waren.

Fujifilm X100T Classic Chrome

Ook voorziet Fujifilm de X100T van wifi. Je kunt foto's van de camera draadloos verzenden naar je smartphone of tablet en de camera bedienen met je mobiele apparaat via een gratis app.

Verbeterde filmfunctie

De filmfunctie van de X100 en X100S was behoorlijk beperkt. Met de X100T denkt Fujifilm ook aan de fanatieke filmmakers, want de specificaties en mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider. Filmen kan in 1080p-resolutie met maximaal 60 beelden per seconde, je hebt ook keuze voor 30, 25 of 24 bps. De bitrate bedraagt 36Mbps. Bovendien geeft Fujifilm je handmatige controle en kun je met behulp van focus peaking handmatig scherpstellen tijdens het filmen. Ook nieuw is de 2,5mm-microfooningang.

Optionele grip: MHG-X100

Samen met de X100T introduceert Fujifilm een optionele grip: de MHG-X100. Dit accessoire geeft je meer houvast en is Arca-Swiss-compatible. Een uitsparing zorgt ervoor dat de accu nog te benaderen is met de grip vastgeschroefd. De MHG-X100 past ook op de Fujifilm X100 en X100S.

Fujifilm MHG-X100

De X100T is op zijn beurt compatibel met de accessoires voor de eerdere camera's, zoals de WCL-100 en TCL-100 conversielenzen.

Fujifilm X100T

Fujifilm X100T testfoto's

Benieuwd naar de beeldkwaliteit van de X100T? Fujifilm heeft een aantal foto's gepubliceerd die zijn gemaakt met de nieuwe camera. De foto's zijn in volledige resolutie te downloaden.

Fujifilm X100T testfoto
Fujifilm X100T, ISO 3200

Prijs en beschikbaarheid

Fujifilm brengt de X100T halverwege november 2014 op de markt voor een adviesprijs van 1299 euro. Zodra de camera op de markt verschijnt heb je direct keuze uit een zilverkleurig of zwart exemplaar. Bij de X100 en X100S verscheen de zwarte uitvoering pas veel later op de markt.