Al eerder berichtten we dat Canon de  EF 200-400mm f/4L IS USM met ingebouwde extender heeft uitgedeeld aan enkele fotografen om eens grondig te testen, Nikon doet hetzelfde met de 800mm f/5.6 VR. De Britse persfotograaf Leon Neal behoort tot de gelukkigen en is zo aardig om zijn ervaringen met ons te delen.

Gebruikerservaring

Zoals hij zelf al aangeeft is het niet zo zeer een grondige review, maar meer een gebruikerservaring. Hij had de mogelijkheid de 800mm tijdens twee sessies in het Olympische zwembad aan de tand te voelen. Zijn eerste ervaringen blijken positief.

Nikkor 800mm

Scherp

De scherpte is volgens de fotograaf dik in orde, al lijken de honderd procent crops die hij op zijn blog plaatst een wel erg ruime uitsnede uit de originele foto. Waar de fotograaf verder er over te spreken is, is het relatief lichte gewicht en beperkte formaat. Het is nog altijd een joekel van een objectief, maar vergelijken met zijn 400mm f/2.8 valt het Neal alles mee.

Geen koopje

Wanneer de productieversie van de Nikkor 800mm f/5.6 VR gepresenteerd gaat worden is nog niet bekend, ook over een prijs is nog geen uitspraak gedaan. Verwacht echter zeker geen koopje, afgaande op de prijs van andere professionele teleobjectieven zul je waarschijnlijke vele duizenden euro's moeten gaan neertellen voor deze Nikkor.