Voor een paar honderd euro extra tover je met een 2x teleconverter  je 300mm f/4 om in een 600mm f/8. Teleconverters zijn dan ook populair onder sport- en natuurfotografen. De reden dat dit soort fotografen vaak een 1D-camera gebruiken, is niet alleen vanwege de hoge snelheid maar ook vanwege de mogelijkheid bij f/8 nog te kunnen scherpstellen. Enkel de camera's uit deze serie behouden autofocus als je objectief/converter-combinatie een maximale lichtsterkte heeft van f/8. Althans, dat was zo, tot de komst van de 1D X.

Koffie rondbrengen

Wie bij Canon vervolgens bedacht heeft dat deze mogelijkheid bij de Canon 1D X wel zou kunnen vervallen mag wat ons betreft voortaan de koffie rondbrengen. Ondanks de verder uitstekende prestaties was het toestel daardoor voor veel sport- en natuurfotografen een stuk minder interessant.

Canon 1D X

Oplossing

Was, want Canon ziet nu zelf ook in dat het niet de meest slimme beslissing is geweest. Het mankement wordt opgelost met firmware-update 1.1.1, waarmee je ook bij f/8 weer automatisch kunt scherpstellen. Wel ben je dan gelimiteerd tot gebruik van het middelste focuspunt. Als je in het sportkatern veel centrale composities gaat tegenkomen weet je dus hoe dat komt.

AI Servo AF

Behalve de f/8-kwestie, is ook een ander probleem met de scherpstelling opgelost. Bij 'AI Servo AF' lichtten de scherpstelpunten niet op, dat is nu verleden tijd. Firmwareversie 1.1.1 is per direct te downloaden vanaf de Canon-website.

Canon 1D X