Hoewel er in 2009 al een patent opdook voor een Canon-tegenhanger van de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8, ontdekte het Japanse Egamiblog nu een patent voor een nieuwe EF 16-35mm f/2.8. Dit lijkt relatief snel na het verschijnen van de 16-35mm f/2.8L II, maar tussen de eerste en de tweede versie zat ook slechts zes jaar. Daarnaast betekent een patent niet direct dat het objectief ook daadwerkelijk komt.

Canon patent

Het meest opvallende aan het patent is het gebruik van een zogenaamd DO-element, wat staat voor Diffractive Optics. Op de achterkant van zo'n element wordt een klein brekingsraster aangebracht, dat het licht afbuigt. Door dit element te combineren met een conventioneel lenselement, worden chromatische aberraties beter gecorrigeerd. Bijkomend voordeel is dat het objectief kleiner en lichter gemaakt kan worden dan een vergelijkbaar objectief zonder DO-elementen.

diffractive optics

Canon heeft in het verleden twee DO-objectieven gemaakt, de EF 400mm f/4 DO IS USM en de EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM. Deze zijn te herkennen aan de groene ring in plaats van de gebruikelijke rode ring bij L-serie objectieven.

Canon DO-objectief