Gaat Kodak het redden?

Sanne Ruhaak 2621
Kodak heeft het zwaar, dat is niets nieuws. In internationale kranten gaan geruchten over een faillissement. Directeur Antonio Perez ontkent de geruchten, maar schakelt wel advocatenkantoor Jones Day in.

De geruchten over de toekomst van Kodak doen al een tijdje de ronde. Zo berichtten wij begin augustus dat het bedrijf overname wil voorkomen. Nog geen maand later is er weer nieuws: Kodak huurt advocatenkantoor Jones Day in, een firma die adviseert over faillissement en herstructurering. Bovendien heeft Kodak Eastman ook een investeringsbank ingehuurd om de financiën op orde te krijgen.

De aandelen van Kodak zijn het afgelopen decennia bijna 95 procent minder waard geworden. Dat het bedrijf een zware financiële strijd moet voeren is dus niet moeilijk te begrijpen. Vorige maand berichtte The Wall Street Journal dat Kodak specialisten had ingehuurd voor herstructurering en gebruik ging maken van de poison pill. De technologische kennis en bijbehorende patenten worden daarmee beschermd door meer aandelen tegen een lage prijs te verkopen op het moment dat er één aandeelhouder meer dan vijf procent weet te bemachtigen.

De internationale media doken bovenop dit bericht, ook onze journalisten lieten de kans niet liggen. Vele kranten wierpen de vraag op of Kodak het gaat redden of op een faillissement afstevent. Het waren deze berichten die de aandelen van het bedrijf op de beurs opnieuw flink lieten kelderen. Als reactie op deze tegenslag organiseerde directeur Antonio Perez een bijeenkomst voor al zijn 19.000 werknemers wereldwijd. Hij verzekerde zijn luisteraars dat een faillissement er niet gaat komen, een overname evenmin.

Ondertussen is bekend dat Kodak advocatenkantoor Jones Day heeft ingeschakeld voor ondersteuning bij herstructurering, zo is onder meer te lezen in The Guardian waar ook Gerard Meuchner, een woordvoerder van Kodak, een reactie geeft: 'Zoals we er vandaag de dag voorstaan, heeft het bedrijf geen intenties om een aanvraag van faillissement in te dienen. Ook is er geen verandering in onze strategie om ons intellectueel eigendom te monetariseren. Wij zijn niet bezorgd over een frauduleuze overdracht over de verkoop van onze IP-portefeuille.'

Behalve de advocatenfirma heeft Kodak Eastman ook een investeringsbank ingehuurd om de financiën op orde te krijgen.

Of de geruchten nu de waarheid vertellen of niet, dat Kodak het zwaar heeft lijkt niet te ontkennen. Sinds de digitale fotografie een vlucht heeft genomen, is de marktpositie van Kodak, vooral bekend om de productie van flmrolletjes, bemoeilijkt. Antonio Perez houdt het hoofd fier en spreekt woorden van hoop, maar de vraag blijft zich opdringen: gaat Kodak het redden?

Aandelen Kodak

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne